IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Политиките на Фед не попречиха, а помогнаха на възстановяването в САЩ

Според CNBC председателят на Фед е трябвало да отговаря на много по-неудобни въпроси днес отколкото вчера пред комисията по банково дело в Сената

21:30 | 15.02.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън призна, че американската икономика е слаба, но посочи, че политиките на централната банка са представлявали помощ, а не пречка. „Откакто централната банка прие исторически гъвкавите политики след финансовата криза през 2008 г., икономиката на САЩ всъщност расте по-бързо отколкото други части на света и има силна банкова система“, каза Йелън, цитирана от CNBC, по време на изслушването си пред комисия в Камарата на представителите в Конгреса.

„Икономиката се възстанови по-бързо от Европейския съюз например след кризата […] Федералният резерв приложи много гъвкави парични политики, които имаха за цел да насърчат разходите и да понижат безработицата и да постигнат ценов стабилност, какъвто е нашият мандат, заложен от Конгреса“, каза Йелън.

„Смятам, че сме много близо до постигането на тези цели и паричната политика остава гъвкава“, допълни тя. 

CNBC посочва, че все пак американската икономика остава слаба и ръстът на БВП така и не може да прескочи бариерата от 3% през нито една година от възстановяването насам.

От пика в заетостта през 2010 г. американската икономика е добавила 16 млн. работни места, но ръстът във възнагражденията, коригиран спрямо инфлацията, е по-нисък в сравнение с нивата отпреди кризата.

„Икономическият растеж беше доста разочароващ“, каза Йелън.

Според CNBC председателят на Фед е трябвало да отговаря на много по-неудобни въпроси днес отколкото вчера пред комисията по банково дело в Сената. Няколко членове на комисията по финансови услуги в Камарата на представителите засегнаха въпроса за икономическия ръст сравнен с екстремните мерки на Фед, сред които седем години почти нулеви лихви и баланс, който достига близо 4,5 трлн. долара. Републиканецът Джеб Хенсърлинг, който е председател на комисията неколкократно посочи, че не смята, че Фед е намерил правилния баланс между регулации и растеж.

„Икономиката се възстановява след много тежка криза“, каза в своя защита Йелън. „Въведохме по-строги финансови регулации, които накараха банките да подсилят своите капиталови буфери, за да се справят с лоши кредити и за да станат достатъчно силни, така че да подкрепят икономическия растеж и възстановяването на нашата икономика“, допълни Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Ама не е четири години, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 7 години
Всяка кенсианска политика има ограничен хоризонт на въздействие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън хвали своята дейност, ала спасението на САЩ не зависи от нея, защото ръководения от нея Федерален резерв на САЩ (ФЕД) няма необходимата компетентност успешно да спаси от актуални щети.Сега ФЕД е със съдба на жертва и подсигуряван провал, защото ФЕД, колкото по-добре подпомага икономическият растеж в САЩ, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и злините са повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
supertrader
преди 7 години
Лошата криза я стартира нейния предшественик, лошите кредити ги създаде именно той като говори че цените на къщите били балон. 8 години след спукването на балона цените на къщите са пак същите - сиреч балонирани. Но всеки се пази и не иска пари в заем и икономиката е слаба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още