fallback

Тилърсън: Очакваме Русия да изпълни ангажиментите си спрямо Украйна

Американският държавен секретар не е обсъдил въпроса за руските санкции със Сергей Лавров

22:30 | 16.02.17 г. 6

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ са готови да работят с Русия, ако има общи сфери за сътрудничество, съобщи БТА, като се позова на световните информационни агенции.

Пред журналисти след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров той посочи, че Москва трябва да спазва ангажиментите, поети във връзка с Украйна, предаде Ройтерс. Двамата разговаряха преди срещата на Г20 в Бон. 

"Докато търсим допирни точки, очакваме Русия да спазва ангажимента си по Минските споразумения и да работи за деескалация на насилието в Украйна", каза Тилърсън. 

Вашингтон е готов да работи с Русия, но ще защитава интересите си в области, където може да има различия. "Където мненията ни се разминават, САЩ ще защитават интересите и ценностите на Америка, както и съюзниците", заяви той.

Държавният секретар на САЩ посочи, че е имал продуктивна среща с Лавров, като двамата са обсъдили редица въпроси от взаимен интерес. Той не съобщи други подробности, освен изказванията си за Украйна, и не отговори на въпроси.

Сергей Лавров също определи срещата като "продуктивна", допълва ТАСС. Той посочи, че двамата не са дискутирали темата за санкциите срещу Русия, но и двете страни имат интерес за борбата срещу тероризма, включително и в Сирия.

Тилърсън е изразил готовност за участие на САЩ в преговорния процес за Сирия, който се води в Астна, стана ясно от думите на руския външен министър

Американският държавен секретар е заявил още, че  САЩ са готови да бъде преодолян периодът на затрудения в двустранните отношения, които се появиха при предишната администрация в Белия дом, допълни още Лавров.

В края на седмицата ще се проведе четиристранна среща между германския, френския, руския и украинския министър на външните работи, която се очаква да се състои в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, отбелязва Ройтерс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още