fallback

И Йелън намекна за предстоящо увеличаване на лихвите в САЩ

Пазарите вече оценяват на 76% вероятността Фед да повиши основния процент през март

21:22 | 03.03.17 г. 2

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън даде сигнал, че по-късно този месец институцията ще предприеме повишение на лихвите, пише Chicago Tribune. Икономиката е напът да постигне заложените цели, посочи тя пред бизнеса в Чикаго, цитирайки данните за ръста на работните места и инфлацията.

Йелън е поредният член на Фед, който намеква, че основната лихва в САЩ ще бъде повишена през март. Заседанието на институцията е насрочено за 14-15 март. Няколко дни по-рано трудовото министерство ще съобщи данните за заетостта в САЩ.

Федералният резерв е поставил годишна цел за инфлацията от 2%.

Йелън коментира още, че лихвите ще растат по-бързо от очакваното през тази година, тъй като икономиката ще бъде изправена пред трудности - вътрешни и външни, за първи път в нейния мандат, допълва Ройтерс.

Пазарите оценяват възможността лихвата да бъде увеличена през март на 76%, допълва агенцията. В началото на седмицата вероятността беше 30%.

Федералният резерв повиши основният лихвен процент - от 0,5% до 0,75% за последно през декември 2016 година, припомня NY Times. Лихвата стоя на исторически ниско ниво, за да стимулира икономиката и кредитирането. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още