fallback

ФБР потвърди, че се води разследване за връзки между Тръмп и Русия

Председателят на Комисията по разузнаването към Конгреса отрече пък твърденията на Тръмп, че Барак Обама е подслушвал Trump Tower

17:49 | 20.03.17 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Директорът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че бюрото разследва потенциални връзки между свързани с президента на САЩ Доналд Тръмп лица и Русия по време на предизборната кампания като част от по-широко разследване върху усилията на Москва за „намеса“ в изборите, съобщава Bloomberg.

Имам разрешение от Министерството на правосъдието да потвърдя, че ФБР, като част от нашата контраразузнавателна мисия, разследва усилията на руското правителство да се намеси в изборите за президент през 2016 г.“, каза Коми пред Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса в понеделник. „А това включва разследване върху характера на всички връзки между физически лица, свързани с кампанията на Тръмп, и руското правителство и върху това дали е имало координиране между усилията на кампанията и Русия“.

Коми предупреди, че не може да обсъжда по-голямата част от детайлите, които остават класифицирани. Предвид засиления обществен интерес към резултатите от разследването обаче, той каза на членовете на комисията, че ще продължи разследването „в която и посока да поеме“.

Коми говори пред комисията заедно с ръководителя на Агенцията по национална сигурност (NSA), докато в същото време лидерите на Комисията по разузнаване отхвърлиха твърденията на Тръмп, че предшественикът му е подслушвал разговорите му.

Девин Нунес, републиканец и председател на комисията в Камарата на представителите, каза, че „фактът, че Русия е хакнала бази данни, свързани с изборите в САЩ, не е шокиращ за тази комисия“. Той отрече твърденията на президента, че администрацията на Обама е „подслушвала“ Trump Tower през миналата година, като заяви: „Нека бъда ясен: знаем, че не е имало подслушване на Trump Tower”.

Коми също каза, че няма информация Тръмп да е бил подслушван. "Министерството на правосъдието няма сведения в подкрепа на твърденията на президента в Туитър, че Барак Обама е наредил Trump Tower да бъде подслушвана по време на предизборната кампания".

Нито един президент не би могъл да нареди подобно подслушване, заяви той и подчерта, че правната процедура за подслушване на американски граждани е много строга и изисква подписа на специален съдия, съобщава БТА.

Колегата на Нунес, демократът Адам Шиф, каза, че „не е престъпление“ Тръмп или приближените му да имат законни връзки с руски интереси. Той добави обаче, че „ако кампанията на Тръмп, или всеки свързан с нея, е помогнала или съдействала на руснаците, това ще бъде не само сериозно престъпление, но и ще представлява едно от най-шокиращите предателства на нашата демокрация в историята ни“.

Нунес каза, че публичното изслушване в понеделник с Коми и директора на NSA адмирал Майкъл Роджърс ще се фокусира върху действията на Русия, дали представители на кампанията или други американски граждани са били неправомерно следени и кой е отговорен за изтичането на чувствителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още