IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР потвърди, че се води разследване за връзки между Тръмп и Русия

Председателят на Комисията по разузнаването към Конгреса отрече пък твърденията на Тръмп, че Барак Обама е подслушвал Trump Tower

17:49 | 20.03.17 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеймс Коми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джеймс Коми. Снимка: Ройтерс

Директорът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че бюрото разследва потенциални връзки между свързани с президента на САЩ Доналд Тръмп лица и Русия по време на предизборната кампания като част от по-широко разследване върху усилията на Москва за „намеса“ в изборите, съобщава Bloomberg.

Имам разрешение от Министерството на правосъдието да потвърдя, че ФБР, като част от нашата контраразузнавателна мисия, разследва усилията на руското правителство да се намеси в изборите за президент през 2016 г.“, каза Коми пред Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса в понеделник. „А това включва разследване върху характера на всички връзки между физически лица, свързани с кампанията на Тръмп, и руското правителство и върху това дали е имало координиране между усилията на кампанията и Русия“.

Коми предупреди, че не може да обсъжда по-голямата част от детайлите, които остават класифицирани. Предвид засиления обществен интерес към резултатите от разследването обаче, той каза на членовете на комисията, че ще продължи разследването „в която и посока да поеме“.

Коми говори пред комисията заедно с ръководителя на Агенцията по национална сигурност (NSA), докато в същото време лидерите на Комисията по разузнаване отхвърлиха твърденията на Тръмп, че предшественикът му е подслушвал разговорите му.

Девин Нунес, републиканец и председател на комисията в Камарата на представителите, каза, че „фактът, че Русия е хакнала бази данни, свързани с изборите в САЩ, не е шокиращ за тази комисия“. Той отрече твърденията на президента, че администрацията на Обама е „подслушвала“ Trump Tower през миналата година, като заяви: „Нека бъда ясен: знаем, че не е имало подслушване на Trump Tower”.

Коми също каза, че няма информация Тръмп да е бил подслушван. "Министерството на правосъдието няма сведения в подкрепа на твърденията на президента в Туитър, че Барак Обама е наредил Trump Tower да бъде подслушвана по време на предизборната кампания".

Нито един президент не би могъл да нареди подобно подслушване, заяви той и подчерта, че правната процедура за подслушване на американски граждани е много строга и изисква подписа на специален съдия, съобщава БТА.

Колегата на Нунес, демократът Адам Шиф, каза, че „не е престъпление“ Тръмп или приближените му да имат законни връзки с руски интереси. Той добави обаче, че „ако кампанията на Тръмп, или всеки свързан с нея, е помогнала или съдействала на руснаците, това ще бъде не само сериозно престъпление, но и ще представлява едно от най-шокиращите предателства на нашата демокрация в историята ни“.

Нунес каза, че публичното изслушване в понеделник с Коми и директора на NSA адмирал Майкъл Роджърс ще се фокусира върху действията на Русия, дали представители на кампанията или други американски граждани са били неправомерно следени и кой е отговорен за изтичането на чувствителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Наблюдавах само част от театрото как разпъваха на кръст Джеймс Коми и адмирала до него:https://***.youtube.com/watch?v=9xSoCUGmh6shttp://***.zerohedge.com/news/2017-03-20/preview-james-comeys-testimony-russian-hacking-us-elections-trumps-alleged-wiretapДано греша, че няма да се успокоят (банково-корпоративни-военните кукловоди) докато не принудят Тръмп да започне да скандира като Хилари (срещу Русия) или да се откаже от поста сам (да не напиша нещо по-лошо). Не знам за руснаците, но явно необходимият критичен процент американци така са ги промили и обработили, че на Империята не й трябват други изкуствени роботи за разширяване на територии. Според мен, свидетели сме на крайна фаза на трансфирмация( на САЩ в ционистко-фашистка държава) ... и дано Боговете на Всичките Религии да са ни на помощ (на човечеството).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Това да не руската некрофилска ко,чина, президентът да прави каквото си иска? Това е Америка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Няма лошо да разследват.То само това им остана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Jorkata
преди 7 години
Що се пенявиш бе, мило? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
tisia
преди 7 години
...така де,ако искат да искарат някой виновен,какво им пречи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
tisia
преди 7 години
...личи си, че сме в 21-ви век....разследване и ,ако е виновен, назааааад......а в миналия век , направо куршум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
StraightForward
преди 7 години
А така, такива недоразумения на по над 70 години няма как да са шефове на каквото и да било !!! И дано по скоро докажат връзката !!! Има я!!!! Скоро идва и реда на ШПИОНИНА НА КГБ, СЕГА ПРЕЗИДЕНТ НА РУСИЯ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още