fallback

Фед се готви да ореже облигациите в баланса си тази година

В годините на кризата институцията натрупа ценни книжа за 4,5 трилиона долара в баланса си

22:26 | 05.04.17 г. 26

Федералният резерв е обсъждал планове да намали натрупаните държавногарантирани и ипотечни облигации в баланса си през тази година. Това става ясно от протокола от последното заседание на институцията, цитирана от Market Watch.

В баланса на Фед има ценни книжа на стойност 4,5 трилиона долара, натрупани в годините, в които институцията се бореше с финансовата криза, допълва Ройтерс.

По този начин беше възможно поддържането на ниските лихвени проценти в предишните години. Изкупувайки ценните книжа, Фед стимулира откриването на нови работни места и икономическия растеж на страната.

С намаляването на обема на тези книжа институцията, която играе ролята на централна банка на САЩ, пък си отваря пътя за промяната на политиката днес и по-високите лихви. Всички участници в заседанието, провело се на 14-15 март са на мнение, че изпълнението на тези планове трябва да бъде внимателно подбрано и ще зависи от икономическите и финансовите условия.

От протокола става ясно, че членовете на Фед са гласували с 9 към 1 гласа за увеличаване на лихвата през март до нива между 0,75% и 1%. Това е второто увеличение за последните три месеца и е сигнал, че институцията планира да повиши лихвите още два пъти през тази година, особено на фона на растящата инфлация.

В същото време обаче във Фед очакват забавяне на американската икономика през първите три месеца на годината. Все пак в институцията вярват, че това ще бъде временно явление, посочва Market Watch.

Следващото редовно заседание на Фед е насрочено за 2-3 май.

Стенограмата, публикувана днес, се оказа изненадваща за пазарите, които не очакваха промяна по отношение на натрупаните в баланса книжа преди средата на 2018 година, допълва още Ройтерс. Данните станаха причина за рязко поскъпване на щатските държавни облигации и спад на стойността на щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още