fallback

Почина американският политолог и социолог Збигнев Бжежински

Той беше съветник по националната сигурност на президента Джими Картър от 1977 до 1981 г.

11:11 | 27.05.17 г. 5

Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на президента Джими Картър от 1977 до 1981 г., почина вчера на 89 години, предадоха световните информационни агенции.

Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му, телевизионна водеща Мика Бжежински. Тя го нарече най-вдъхновяващия, любящ и предан баща, който би могло да има едно момиче.

В изявление Джими Картър нарече Бжежински "прекрасен държавен служител, забележителен, отдаден и лоялен". Збигнев Бжежински е американски политолог и социолог, един от водещите идеолози на американката външна политика, отбелязва ТАСС.

Той е роден във Варшава на 28 март в семейството на полски дипломат. Получил е образованието си в Канада и САЩ. Когато привлича вниманието на американските политици, той вече е признат експерт по комунизма, допълва Associated Press.

През декември 1976 г. Картър му предлага поста съветник за националната сигурност. Бжежински не желае да бъде държавен секретар, тъй като е смятал, че ще бъде по-полезен, работейки до Картър в Белия дом.

Бжежински съдейства за събаряне на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид през 1978 г., припомня AP. Три месеца по-късно американско-китайските отношения се нормализират, което е приоритет за Бжежински. Но годините на президента Картър са белязани също от кризата със заложниците в Иран, станала символ на провалите на неговото правителство.

През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО. Малко преди смъртта си той е започнал работа по книга за международните отношения в Евразия, съобщи Джон Хамри, ръководител на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, в който през последните 36 години работеше Бжежински, допълва ТАСС.

През последните години Бжежински имаше активна преподавателска и консултантска дейност, ръководеше редица обществени организации, участваше в ръководството на няколко фонда и компании, беше водещ на политически предавания по телевизията, а също така съветник и член на ръководството на Центъра за стратегически и международни изследвания.

Известен е като автор на книгата "Голямата шахматна дъска". 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още