IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бжежински: Евразийският съюз е скромен сателит на западната цивилизация

Единствената възможност пред Запада е превенция на руската инвазия, изтъкна популярният политолог

21:53 | 07.07.14 г. 15
Бжежински: Евразийският съюз е скромен сателит на западната цивилизация

Русия не разполага нито с правото да защитава своите национални интереси, нито с правото да бъде различна. Като една регионална сила, затворена в нейните строги граници, Русия не е в състояние да установи жизнеспособни партньорства с водещите глобални играчи. Тя трябва да се откаже от напразните си надежди за някакво митично развитие на Евразийския съюз. Неговата единствена възможност е да приеме ролята на скромен сателит на западната цивилизация.

Такова становище изрази политологът и член на настоятелството на центъра за стратегически и международни проучвания в САЩ Збигнев Бжежински, цитиран от The Voice of Russia.

На 16-ти юни Бжежински направи изявление в Международния център "Удроу Уилсън Плаза" във Вашингтон, посветено на продължаващите вълнения в Украйна. Той коментира механиката на стратегиите на Западните сили спрямо Русия. По думите му "сдържането" е най-ефективният инструмент на външната политика при настоящите условия.

"Русия трябва да разбере, че Украйна няма да бъде член на някакъв митичен Евразийски съюз. Президентът Путин се опитва да насърчава въз основа на тази нова доктрина специална позиция за Русия в света", изтъкна Бжежински.

По думите на популярния политолог единствената възможност пред Запада е "превенция на руската инвазия". Според Збигнев Бжежински САЩ трябва да засилят активното си участие в региона, предоставяйки достатъчно оръжия на Украйна.

"Трябва да дадем на украинците да разберат, че ако са решени да се противопоставят и се опитват да го направят, ние ще им осигурим с противотанкови оръжия, които могат да бъдат използвани в градска среда с малък обсег", изтъкна Бжежински.

"Използването на сила в Крим и продължаващите усилия за дестабилизиране на части от Украйна представляват заплаха за подписаните след Втората световна война международни споразумения, и по-специално изключването на използването на сила при решаването на териториалните проблеми. Това е кардинално нарушение на европейските разпоредби след края на Втората световна война. И Русия е част от тях, включително чрез договорите, които е подписала", отбеляза бившият съветник в Белия дом. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Векове се е считало, че слънцето обикаля земята!На някой май му се иска да дойде същото време!Русия сателит на Европа или обратното е безумие, за хора, които не понасят факта, че и добре да живее, човек умира!А само който не се е родил, само той не е умрял!Даже и на Христос се е случило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 6
Kosto
преди 9 години
Истинското лице на САЩ лъсва. Нека всички знаят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 9 години
Само да ви съобщя, че в родината на склерозиралия шляхтич Полша, минималната пенсия е 450 евро. Ние тук се борим за такава заплата и я няма. Всичко което е казал е абсолютно вярно. Русия е Горна Волта с ядрени ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 14
Internet
преди 9 години
Днес обаче не сме 1954 г или 1961 г. Сори,Збижгнев.Сега вече краварите не могат да шикалкавят относно истинските си намерения и визии за света- Русия не разполага нито с правото да защитава своите национални интереси, нито с правото да бъде различна. Като една регионална сила, затворена в нейните строги граници, Русия не е в състояние да установи жизнеспособни партньорства с водещите глобални играчи. Тя трябва да се откаже от напразните си надежди за някакво митично развитие на Евразийския съюз. Неговата единствена възможност е да приеме ролята на скромен сателит на западната цивилизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
Най-после един склеротизирал шляхтич казана глас това, което другите крият зад мъгливи лозунги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 13
dakl
преди 9 години
И без Бжежински бе ясно , че Вашингтон е готов да пожертва и последния украинец за защита на своите интереси. Тази тактика англичаните използуваха преди повече от 200 години при покоряването на Индия. Под слънцето нищо ново, но както е казано в Библията , блаженини са верующите и тяхно е царството небесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 16
Lesov
преди 9 години
*** полска ***...пожелавам ти гнусните ти съотечественици да постудуват тази зима, та малко да им падне самоувствието и да си припомнят как фашагите, които подкрепят сега са правили парад на победа в полша ( и другаря Сталин се е присъединил)...щеше да разбере къде зимуват раците без газ...разбира се изключвам горното, защото жалката европедарастия ще преклони главица накрая с думите колко лоши са руснаците ама пък нали не можем без тяхния газ...айде ще им простим този път.Следващия ще ги шляпаме обаче !!! (по Дянков)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 15
Nikola666
преди 9 години
Абе ***. Ако тоз Бжежински беше казал нещо подобно за България, щяхте да си мълчите. А сега заради Русия хвърляте отрова и слюнка чак ще се удавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 12
Dimat
преди 9 години
Абе,полско-еврейско-американски ***!Като е нещо толкова дребно и незначително сателитче,защо се нахвърляте с такава ярост да го проваляте?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 9
IQ96
преди 9 години
мислех Бжежински за антикомунист, а той се оказа антируснак и много, ама много апологет на САЩ (нищо че говори за Запада- той разбира САЩ само за Запада).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още