fallback

Американският Сенат прие по-строгите санкции срещу Русия и Иран

Ратификацията на закона е в ръцете на президента на САЩ Доналд Тръмп

08:05 | 28.07.17 г. 31

Американският Сенат почти единодушно – с 98 гласа „за“ и само 2 „против“, гласува закона за затягането на санкциите срещу Русия, както и Иран и Северна Корея, предава Ройтерс.

Преди дни текстовете минаха и в Камарата на представителите също с голямо мнозинство. 

Вписването на мерките в закон ще затрудни президента Доналд Тръмп да облекчи санкциите срещу Русия еднолично.

Сега законът ще бъде изпратен към Белия дом и Тръмп може да го подпише и той да влезе в сила или да му наложи вето. Анализатори обаче не очакват вето, защото Тръмп се опитва да се защити от обвиненията за близост с руските власти, заради което се водят и разследвания срещу него и членове на семейството му.

Руският президент Владимир Путин, който многократно е отричал заключенията на разузнавателните служби на САЩ, че Москва се е намесила в изборите на САЩ с използването на методи за кибернетична война, заплашва с ответни мерки.

Това е първото основно законодателство в областта на външната политика, одобрено от Конгреса в рамките на мандата на Доналд Тръмп.

Дори и той да реши да наложи вето на закона, текстовете ще съберат достатъчна подкрепа от Камарата на представителите и Сената, за да бъдат прокарани отново. Представители на Белия дом посочват обаче, че Тръмп може да наложи вето, като поиска още по-строг санкционен режим.

Путин коментира отново, че Москва ще реши какви действия да предприеме само след като види пълните текстове на закона.

Законът би засегнал редица руски индустии и да навреди още повече на и без отслабената руска икономика заради санкционния режим след 2014 г. заради анексирането на Крим и ролята на Кремъл в украинския конфликт.

Законодателството разтревожи и Европейския съюз (ЕС), тъй като новите санкции затягат режима и за компании, които разработват проекти с руско участие. Опасенията са за енергийната сигурност на Съюза.

Ограничения се предвиждат и за участващите в иранската балистична програма, както и компаниите, които правят бизнес с Иран. Санкциите се прилагат и за силите за сигурност на Ислямската революционна гвардия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още