IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският мрежов регулатор смята "Северен поток" 2 за несигурен проект

Институцията поиска пет проекта, свързани с разширяването на газопровода, да не бъдат включени в 10-годишния план за развитие на газовата мрежа

21:52 | 27.07.17 г. 6
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. <em>Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Графика: "Газпром"

Германският регулатор Bundesnetzagentur, чиято цел е гарантиране на недискриминационен достъп до енергийните, газовите, пощенските и комуникационните мрежи, смята „Северен поток“ 2 за несигурен проект, става ясно съобщение на сайта на институцията.

Регулаторът поиска да не бъдат включени пет проекта, които са свързани със „Северен поток“ 2, при актуализацията на 10-годишния план за развитие на мрежата. Те ще бъдат добавени, ако проектът за газопровод получи одобрение за строеж.

От регулатора посочват, че според законодателството на всеки четири години се изисква създаване на общ план за развитието на мрежите, в който се търси оптимизация, укрепване и разширяване на мрежата, но и при гарантирана сигурност на доставките.

Промените отразяват желанието на институцията да бъдат защитени германските потребители от ненужни разходи, посочват от институцията.

Посочени са 112 проекта, които да бъдат добавени към плановете за развитие на мрежата. Те изискват инвестиции за общо 3,9 млрд. евро. С тяхната реализация газопреносната мрежа ще бъде удължена с малко под 823 километра.

Пред ТАСС от Bundesnetzagentur обясняват, че докладът не е свързан с новите санкции на САЩ срещу Русия, които засягат енергийния бизнес.

“Северен поток“ 2 трябва да бъде изграден по дъното на Балтийско море и да повтори буквално трасето на „Северен поток“, който в момента функционира. Така капацитетът на проекта ще бъде удвоен – с изграждането на още две тръби с по 27,5 млрд. куб. метра годишен капацитет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
за тебе знаеме пише у вестник лютеница .... "немало да го разбера" тъпакка му *** пхахаха хахахах ееейй още колко коментари има да напишеш за жълти стотинки не е истина .... а докато ти разбереш щи треат около има нема ено пеесетина години .... В Русия заплатите ги заебби, а тези в България също ги видехме където масовото население си купува НА ИЗПЛАЩАНЕ телефони от 500 пестин леа, само тънката разлика е че в Русия не е баш така, даже ич .... :)) От тука мое човек си напрай извода що за пещерняцци живеят в България ама то се вижда нали пишеш тука всеки ден за неща дет "аз не разбирам" ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Не мога да ти го обясня защото няма да го разбереш, но все пак ще направя усилие. Запомни, че износа на шистов газ от "нашата Америка" е пренебрежимо малък като обем и печалби, за да определя политиката ни. Това не може да се промени съществено, защото руският винаги ще е по-евтин. Причината - в Русия заплатите за мизерни и сравними с тези в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
george353
преди 6 години
И сега всички в ЕС чинно ще поемат дъ старс енд страйпс паламарка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
това е просто в статията за да мое такива кат Стоен трола да си мислят, че в Швабия са тъппаци кат него и с големо желание искат да си купят американски шистак на 5 торни цени, после конкуренция на продукция и ала бала забраи ..... Нема страшно германския бизнес има различни интереси от който и да било Американски вестник също и тоя сайт ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Не е виц, а аксиомата на Стоенчо. Ще си позволя да Ви я припомня - големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Lucifer
преди 6 години
2 тръби, една до друга но едната е сигурна а другата Не???...това нов виц ли е или просто немско порно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още