fallback

Щетите от урагана Харви могат да достигнат 42 млрд. долара

Разходите могат да надминат тези от урагана Катрина през 2005 г.

21:14 | 29.08.17 г. 4

Прогнозите за щетите, причинени от урагана Харви, се повишават, след като бурята си възвърна силите в Мексиканския залив, пише Bloomberg.

Chuck Watson of Enki Research във вторник повиши прогнозата си за икономическите щети на 42 млрд. долара, в сравнение с очаквания за загуби в размер на 12 млрд. долара в понеделник. Причината е увеличаващите се препятствия пред дренажните системи и системите за контрол на наводненията.

Анализатори, сред които Дейвид Хаус от Imperial Capital, са изчислили, че разходите могат да достигнат 100 млрд. долара, което може да причини повече поражения от урагана Катрина през 2005 г., който доведе до загуби от поне 118 млрд. щатски долара.

Около 47% от тях бяха поети от застрахователите, въпреки че сега по-малко щети от Харви ще бъдат поети, тъй като според брокерите по-малко собственици на жилища имат застраховка срещу наводнения.

"Харви" удари крайбрежието на Тексас като свиреп ураган от четвърта степен, предизвиквайки мащабни наводнения, които парализираха 11% от нефтопреработвателните мощности в САЩ, една четвърт от петролното производство в Мексиканския залив и затвориха пристанищата по целия тексаски бряг.

Той удари в сърцето на американската енергийна индустрия и се очаква да намали за няколко седмици почти рекордното петролно производство в САЩ, като отражение вероятно ще има из цялата страна и на международните енергийни пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още