IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Харви" блокира енергийния двигател на САЩ

Ураганът в сърцето на американската енергийна индустрия има отражение из цялата страна и на международните енергийни пазари

20:37 | 28.08.17 г. 6
<p>
	<em>Петролен резервоар, повреден от &quot;Харви&quot;.&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Петролен резервоар, повреден от "Харви". Снимка: Ройтерс

Ураганът "Харви" в сърцето на американската енергийна индустрия се очаква да намали за няколко седмици почти рекордното петролно производство в САЩ, като отражение вероятно ще има из цялата страна и на международните енергийни пазари, пише Ройтерс.

"Харви" удари крайбрежието на Тексас като свиреп ураган от четвърта степен, предизвиквайки мащабни наводнения, които парализираха 11% от нефтопреработвателните мощности в САЩ, една четвърт от петролното производство в Мексиканския залив и затвориха пристанищата по целия тексаски бряг.

Цените на бензиновите фючърси скочиха със 7% до най-високо равнище от над две години в ранната търговия в понеделник в Азия, докато търговците анализираха последиците от бурята.

Прекъсванията на работата ще ограничат наличието на американски суров петрол, бензин и други рафинирани продукти за потребителите по света и ще тласнат нагоре цените, твърдят анализатори.

Оценяването на щетите може да отнеме от дни до седмици, а бурята продължава да носи безпрецедентни валежи западно от Хюстън, център на петролна и газова инфраструктура, тръбопроводи и химически заводи. А и възобновяването на дейността впоследствие е опасно, тъй като могат да възникнат пожари и експлозии.

Досега федералното правителство не е обявявало дали ще освободи барели петрол или рафинирани продукти от Стратегическия петролен резерв (СПР) на страната, в който са се натрупали близо 680 млн. барела "черно злато".

СПР е създаден през 70-те години на миналия век, за да предотврати сътресения в предлагането след ембарго, наложено от няколко членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

"Не е нещо, което не сме виждали и преди", казва Брус Джефрис, главен изпълнителен директор на Aon Energy, компания за консултиране при рискове. Твърде рано е да се измери пълната степен на щетите за енергийната инфраструктура в региона, отбелязва той.

Над 30 инча (76 см) се изляха над района на Хюстън за 48 часа и прогнозата е за още дъжд, според Националната метеорологична служба.

Бурята бе усетена от пристанищата по крайбрежието до петролните и газовите кладенци във вътрешността на страната. Производителите на петрол в шистовия басейн "Игъл Форд" в Южен Тексас спряха част от работата си.

Най-малко четири морски терминала в района на Корпъс Кристи, експортен център за енергийните доставки към Латинска Америка и Азия, останаха затворени заради бурята.

"Просто още не знаем какви щети ще нанесе целият тоз дъжд на енергийната инфраструктура на Хюстън", посочва Андрю Липау, президент на консултантската компания в областта на енергетиката Lipow Oil Associates LLC.

Тексаските рафинерии могат да не проработят цял месец, ако дренажните им помпи бъдат потопени, предупреждава той.

След като в петък бурята се отправи с пълна сила към Тексас, фючърсите на бензина в САЩ повишиха котировките си до най-високо равнище от три години за този период на годината.

Поскъпването дойде още преди няколко големи рафинерии в района на Хюстън, включително на Exxon Mobil Corp., частично да спрат работа.

Заради наводненията Exxon затвори втората по големина рафинерия в САЩ - съоръжение с капацитет от 560 500 барела на ден в комплекс в Бейтаун, щата Тексас. Royal Dutch Shell Plc също преустанови дейност в рафинерията си в Диър Парк, Тексас. Обектът може да остане затворен цялата седмица, съобщи компанията.

Наводненията на магистралите между Хюстън и Тексас сити, по-близо до брега, накараха Marathon Petroleum Corp да свие производството на бензин в рафинерията на компанията с капацитет 459 000 барела дневно в залива Галвестън в Тексас сити, според информирани източници.

Служителите на Marathon Petroleum не успяха да стигнат с колите си до работа, а условията в завода принудиха компанията да намали бензиновата продукция, твърдят източниците. Говорителят Джамал Киери не е пожелал да коментира работата на завода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
тия кат ги глеам от немай къде ше почнат и те внос на газ от Русия, нема страшно че им пуснат една тръба и тях през Аляската чичо Путин нема ги остай без енергия, да видат тия бандзови, че християните са човеци .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Разбира се. Това дори не е най-сериозния ураган.През 1900 г. са загинали между 6000 и 8000 човека в най-големия уруган откъм загуба на човешки животи в историята на САЩ.http://***.history.com/topics/1900-galveston-hurricane
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
lyusien
преди 6 години
Я стига Пораженията много бързо ще бъдат поправени Десетки урагани преминават през С А Щ и след няколко седмици всичко се връща в нормалните си релси Много интересно че цените на суровия петрол днес падат рязко вместо да се вдигат както всички тръбят Цените на бензина още до края на седмицата ще почнат да падат Другите рафинерии в централната част на С А Щ Канада и Мексико рязко ще увеличат оборотите Складовете в Кашинк Оклахома са препълнени Сега основната цел на спасителите федералните и местните власти да спасят хората и да ги оставят на безопасно място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
крас
преди 6 години
До какво може да доведе едно на пръв поглед невинно СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ??Това , че повлия не само на приливно отливните вълни, но и на КЛИМАТА в района надействието му без съмнение доведе не само до скок на цените на горивата , но и понижение на ЦЕНАТА НА ДОЛАРА, ПАУНДА И ФРАНКА.Докъде ще стигне тренда на обезценка на долара и доколко правилно бе решението на ФЕД да запази лихвите ще покаже времето. Понижението на цената на долара ще даде възможност на САЩ да увеличат износа си, но ще създадат предпоставки за ДЕТРОНИРАНТО му като СВЕТОВНО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още