IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вероятно ще намалят "тавана" за прием на бежанци до 45 хил. души

Новият праг ще е компромис между Държавния департамент и ведомството, което отговаря за вътрешната сигурност

11:14 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Доналд Тръмп няма да допусне в САЩ през следващата фискална година повече от 45 хил. бежанци, което ще бъде най-ниският брой от средата на миналото десетилетие, предава Асошиейтед прес, като се позовава на официални източници.

Очаква се президентът на САЩ да обяви новия праг за приема на бежанци след дълги дебати в правителството му за това дали квотата трябва да бъде по-голяма или по-малка. Действителният брой на бежанците, които ще се преместят на американска земя, обаче може да се окаже по-малък, съобщава БТА.

Според пожелали анонимност официални източници правителството е обмисляло таван от някъде между 40 хил. бежанци - както е предлагало министерството на вътрешната сигурност, и 50 хил. - предпочитаният брой от Държавния департамент. Новият праг изглежда е компромисен вариант, който би бил приемлив за президента.

В резултат на изразяваното от Тръмп враждебно отношение към приема на бежанци и противопоставянето на някои фигури в правителството му е възможно американската страна реално да не възнамерява да запълни всичките 45 хил. места за новата фискална 2018 г., която започва в неделя.

САЩ не са приемали толкова малко бежанци от 2006 г., когато в страната убежище са потърсили 41 223 души, отбелязва информационната агенция.

По думите на източниците обаче нито едно решение не е окончателно, докато не бъде официално обявено от президента. Държавният департамент отказва да коментира числа преди да има официално обявено решение от страна на Тръмп.

Президентът на САЩ разполага със срок до неделя, в който трябва да определи колко бежанци да бъдат приети. През фискалната 2016 г. американската страна е приела 84 995 бежанци, като президентът Обама искаше през 2017 г. този брой да достигне 110 хил. души.

Защитник на правата на бежанците заяви, че САЩ ще приемат първата група бежанци в рамките на предизвикалото спорове американско-австралийско споразумение за разселване на американска територия на бежанци от австралийски лагери. Първите 25 от групата, която наброява общо 52 души, са заминали за САЩ от лагер в Нова Гвинея.

Американската служба за митнически и граничен контрол съобщи, че е започнала изграждането в Сан Диего на първите образци за предложеното строителство на стена по границата между САЩ и Мексико, предава ДПА.

Службата е започнала изграждането на общо осем образеца, четири от които са бетонни, а останалите се правят от други материали. Сегментите, които се очаква до 30 дни да бъдат готови, ще бъдат високи между 5 и 10 м.

Тръмп обеща да построи стена по над 3 хил.-км граница с Мексико за възпиране на нелегалната имиграция и вноса на наркотици и настоява, че за нейното изграждане ще плати мексиканската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още