IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрелбата в Лас Вегас е нов тест за президента Доналд Тръмп

Въпросът за прекалено либералната продажба на оръжие в САЩ се повдига периодично след поредната масова стрелба

10:29 | 03.10.17 г. 3
<p>
	Полицията е отцепила района на стрелбата в Лас Вегас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицията е отцепила района на стрелбата в Лас Вегас. Снимка: Ройтерс

Стрелбата в Лас Вегас, която се превърна в най-кървавата атака в САЩ с 59 убити и повече от 500 ранени, е нов тест за управлението на президента Доналд Тръмп, пише в коментар Politico. Европейското издание посочва, че след като отмине шокът от случилото се, Тръмп ще трябва да управлява трудна политическа ситуация.

След ден президентът ще бъде в Лас Вегас и ще трябва да влезе в роля, в каквато не е бил досега - на утешител на семействата на жертвите и пострадалите. 

На този етап не е ясна мотивацията на стрелеца и първите коментари в САЩ веднага обърнаха внимание към тема, която американският президент и неговите съветници сякаш отбягват - продажбите на оръжие в страната. Някои умерени републиканци изразиха и своите надежди, че случилото се ще промени намеренията на Тръмп и той ще се обърне срещу проект на закон, позволяващ свободната продажба на заглушители за оръжие.

Лобистите на закона посочват, че текстовете ще защитят слуха на ловците, но проектът е твърде спорен дори и за защитниците на свободната търговия с оръжие в САЩ.

Дебатите по темата за търговията с оръжие отвъд Океана се повдига периодично след случаи на масова стрелба.

Предшественикът на Тръмп Барак Обама оказваше сериозен натиск за по-голям контрол при продажбата на оръжие в страната. Той засили своята реторика срещу оръжията след предишния най-масов трагичен инцидент - през юни 2016 година в гей бар в Орландо, когато бяха убити 49 души, а 53-ма бяха ранени.

Усилията на президента обаче бяха блокирани, а основно представители на републиканците са в подкрепа на либералната продажба на оръжия в САЩ.

Днес Politico подчертава, че досега Доналд Тръмп няма намерения да се противопоставя на оръжейното лоби в страната. Нещо повече - един от синовете на президента е страстен ловец и защитава яростно идеята за свободната продажба на заглушителите на оръжие. В интервю Доналд Тръмп Младши е категоричен, че те са напълно безопасни и продажбата им е с цел опазване на здравето.

Стрелецът от Лас Вегас обаче беше локализиран от местните сили за сигурност именно по звука на оръжието, което използваше да обстрелва събралите се на концерт хора, посочва още изданието и допълва, че вероятно законопроектът вече не е толкова актуален.

От Белия дом на този етап отказват коментар каква ще е позицията им относно законопроекта. Говорител на институцията обясни, че сега е момент за "траур, за благодарност за спасените", а не момент за политически решения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Ъхъ ...кулите близнаци станаха на пепел от удара на два самолета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Sakamano
преди 6 години
8. Почитател на конспирациите ярocтно мacтуpбиpa над поредната си "гениална" теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
0pk
преди 6 години
Безплатен сценарий за Холивъд:1. Искаш да прокараш закон според който населението да няма оръжие в ръцете.2. Поръчваш на специалисти да фанат някой провинциален фермер и да го регистрират в хотел близо до масово събитие.3. В деня на масовото събитие от прозореца на стаята в която е регистриран злощастния фермер се открира безразборна стрелба от няколко вида оръжие. Има много убити и ранени.4. При оглед на хотелската стая властите намират самоубилия се фермер а във фермата му намират много оръжия.5. ИД поема отговорност за стрелбата.6. Народа масово започва сам да иска да се спре свободната продажба на оръжие.7. Въпросния закон се приема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още