IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските концерни чакат драстичен скок на печалбите след данъчната реформа

Рафиниращата промишленост, железопътните оператори, авиокомпаниите и банките ще са най-облагодетелствани

11:42 | 19.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През тази седмица се очаква републиканците в САЩ да наложат своята голяма данъчна реформа. Наред с други неща се очаква корпоративният данък да бъде значително намален с 14 процентни пункта, от сегашните 35 на сто до 21 процента.

Според материал на Financial Times това трябва значително да увеличи печалбите на корпорациите в САЩ. Рафиниращата промишленост, железопътните оператори, авиокомпаниите и банките биха се възползвали най-силно, пише вестникът. В някои случаи компаниите могат да очакват с до 30% по-високи печалби.

Авиокомпанията Delta Airlines беше една от първите компании, които вече обявиха, че ръководството ѝ очаква намалението на данъците да доведе до ръст на печалбата от 18% - 19%. Berkshire Hathaway на инвеститора легенда Уорън Бъфет може да спечели допълнително 2,6 млрд. долара годишно, или 15% ръст, показват прогнозите на инвестиционната банка KBW. За големите банки, като Wells Fargo и JPMorgan Chase, повишението може да е до 20-21 на сто.

Планираната от американския президент Доналд Тръмс най-голяма данъчна реформа в страната от 80-те години на миналия век се очаква да получи одобрение от Конгреса преди Коледа. Самият Тръмп наскоро заяви, че „ни делят само няколко дни“ от нея. Републиканците наскоро преработиха проекта си, за да предоставят по-добри данъчни условия на родителите. Критиците обвиняват Тръмп, че облекчението би било от полза преди всичко за богатите и бизнеса.

Експерти от Центъра за данъчна политика (Tax Policy Center, TPC) изчислиха как сложната данъчна реформа ще засегне различни групи по доходите им. Освен корпорациите и гражданите на САЩ с най-високи доходи ще се възползват силно -  и то не само в абсолютни суми в долари, но също така и по отношение на процентен ръст на нетния им доход.

Гражданите с ниски доходи, от друга страна, могат да очакват най-ниското увеличение на нетния си доход - и то само през първите години след реформата. От 2027 г. долните 40% по доходи ще трябва да плащат още повече данъци, отколкото при предишния закон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още