IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Boeing поскъпнаха значително след обявените финансови резултати

Компанията се очаква да достави между 810 и 815 нови самолета през тази година

21:11 | 31.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на Boeing поскъпнаха с над 5% в борсовата сесия на Wall Street в сряда, след като компанията отчете резултатите си за четвъртото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите, съобщава CNBC.

Американският производител на авиационна, космическа и военна техника направи и оптимистични прогнози за 2018 г. Boeing очаква да достави от 810 до 815 търговски самолета през тази година. Това е с 47 самолета повече от миналата година и над предишния рекорд на компанията от 763 доставени самолета в рамките на една финансова година.

Благодарение на по-големите поръчки за нови самолети Boeing завиши прогнозата си за печалбата на акция през 2018 г. от 13,80 на 14 долара. Това е над средната оценка на анализаторите от Thomson Reuters за печалба на акция от 11,96 долара.

За четвъртото тримесечие, приключващо на 31 декември, печалбата от основна дейност на Boeing се удвоява до 4,80 долара на акция при 2,47 долара година по-рано. Резултатите на компанията са подкрепени както от нарасналото производство на самолетите, така и от новия данъчен закон в САЩ.

Прогнозата на Boeing за 2018 г. е, че ще разполага с най-малко 12,8 млрд. долара свободен паричен поток.

Приходите на производителя на самолети за четвъртото тримесечие са в размер на 25,37 млрд. долара при очаквани от пазара 24,69 млрд. долара.

За последните 12 месеца цената на акциите на Boeing се е повишила със 109%.

В края на декември стана ясно, че американският самолетен производител обмисля „потенциално обединение“ с бразилската Embraer SA. Това значително ще засили присъствието на Boeing на силно конкурентния сектор на регионалните самолети.

Сред обсъжданите варианти е създаването на съвместно предприятие, което да позволи на двете компании да споделят активи и да извършват кръстосани продажби на тяхната взаимно допълваща се гама от самолети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още