fallback

Доналд Тръмп: Никога не съм давал краен срок за въздушен удар срещу Сирия

Американският президент очаква благодарности към САЩ за ролята им в битката срещу ИДИЛ

16:21 | 12.04.18 г. 8

Американският президент Доналд Тръмп използва един от любимите си дипломатически канали - Twitter, за да заяви, че никога не е давал краен срок за въздушен удар срещу Сирия.

Never said when an attack on Syria would take place. Could be very soon or not so soon at all! In any event, the United States, under my Administration, has done a great job of ridding the region of ISIS. Where is our “Thank you America?”

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 април 2018 г.

„Това може да е много скоро или въобще да не е толкова скоро“, написа той в социалната мрежа и добави, че САЩ по време на неговия мандат са направили немалко за борбата с "Ислямска държава" (ИДИЛ). „Къде е нашето: „Благодаря, Америка?“, допълни той.

В понеделник американският президент заяви по време на заседание на правителството, че до „24-48 часа“ ще бъде взето решение за отговор на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, предадоха тогава американските медии. САЩ ще отговорят със сила на тази атака, предупреди той.

Този срок изтече късно снощи и очакванията за въздушен удар срещу цели в Сирия бяха големи. Напрежението се повиши след заявките на Москва, че ще прихваща всички изстреляни ракети в Сирия, а отговорът на Тръмп отново беше чрез Twitter.

“Русия, бъди готова, защото те (ракетите – бел.ред.) ще дойдат, хубави, нови и „умни“!“ предупреди той.

Западът обвинява режима на Башар Асад в химическа атака срещу гражданите на Дума. Информацията за нападението е на „Белите каски“, доброволна организация, която помага на пострадали в страната. Според Русия обаче няма никакви доказателства за извършена атака и руските военни са категорични, че ще пазят демократично избраното правителство на Асад. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още