fallback

Тръмп с идея към ЕС: Да се откажем едновременно от митата

Часове преди посещението на Жан-Клод Юнкер във Вашингтон американският президент предложи визия за истински свободен пазар

09:11 | 25.07.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Часове преди официалната среща си с председателя на Жан-Клод Юнкер американският президент Доналд Тръмп използва любимата си социална мрежа Twitter, за да лансира своя идея за прекратяване на търговските войни.

"И САЩ и ЕС да премахнат всички тарифи, бариери и субсидии! Това най-накрая ще може да бъде наречено свободен пазар и честна търговия", написа Тръмп в своя туит. 

The European Union is coming to Washington tomorrow to negotiate a deal on Trade. I have an idea for them. Both the U.S. and the E.U. drop all Tariffs, Barriers and Subsidies! That would finally be called Free Market and Fair Trade! Hope they do it, we are ready - but they won’t!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 25 юли 2018 г.

Американският президент е категоричен, че Вашингтон е готов на тази стъпка, но европейците не биха се съгласили.

Делегация от ЕС, водена от Жан-Клод Юнкер ще бъде в Белия дом по-късно днес. От Европейската комисия вече уточниха, че целта е да бъде воден диалог и председателят на Комисията няма да представя предложения на американската администрация. Срещата ще продължение на разговорите, водени по време на заседанието на лидерите на Г-7 в Квебек.

Заедно с Юнкер за САЩ отпътува и комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Отношенията между ЕС и САЩ се обтегнаха в последните месеци след въвеждането на мита за внос на европейски стоки, на което Брюксел отговори с ответни мерки. Преди дни Доналд Тръмп нарече ЕС "враг", което допълнително засили напрежението.

В Twitter американският президент критикува и глобата в размер на 4,3 млрд. евро, която ЕК наложи на Google. Очаква се, че тази тема ще бъде повдигната на днешната среща, което може да предизвика трудности в опитите да се сложи края на търговските търкания.

Доналд Тръмп спечели президентските избори в края на 2016 година с обещанието да направи Америка отново велика.

Той често отбелязва дисбалансите, които има САЩ в търговските отношения с другите държави и това беше причината за налагането на мита на редица стоки от Китай, Канада, ЕС и Мексико. В резултат и засегнатите страни също въведоха реципрочни мита и така се разпалиха търговски войни и спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още