fallback

Тръмп е разрешил на персонала на Белия дом да сътрудничи на Робърт Мълър

Aдвокатът на Белия дом Дон Макган е бил разпитван поне три пъти за общо 30 часа, твърди New York Times

11:04 | 19.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е разрешил на адвоката на Белия дом Дон Макган и на други членове на персонала на президентството да "сътрудничат изцяло" на разследването относно подозренията за съглашателство между неговата предизборна кампания и Русия, предаде AFP, цитирана от БТА.

"Позволих на адвоката на Белия дом Дон Макган и на всички други членове на персонала на Белия дом да сътрудничат изцяло на специалния прокурор", написа в Twitter Тръмп, визирайки прокурора Робърт Мълър.

„Освен това предадохме незабавно над един милион страници документи. Това е най-прозрачното нещо в историята. Няма съглашателство, няма възпрепятстване. Лов на вещици", написа Тръмп. 

Според New York Times Макган е бил разпитван поне три пъти за общо 30 часа. Той бил предоставил документи, свързани с това дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

 

I allowed White House Counsel Don McGahn, and all other requested members of the White House Staff, to fully cooperate with the Special Counsel. In addition we readily gave over one million pages of documents. Most transparent in history. No Collusion, No Obstruction. Witch Hunt!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 18 август 2018 г.

Припомняме, че през миналата седмица Тръмп призна, че неговият син Доналд Тръмп-младши се е срещал с руснаци през 2016 г. в Trump Tower, за да получи информация за опонента на своя баща от Демократическата партия на президентските избори Хилари Клинтън. Според държавния глава действията на неговия син са „напълно законни“ и нещо, което „се прави постоянно в политиката“.

 

Специалният прокурор Робърт Мълър води разследване за това дали членове на предизборния щаб на Тръмп са действали съвместно с Русия, за да наклонят везните в полза на президента – нещо, което руският държавен глава Владимир Путин неведнъж е отричал.

Едната част на разследването е съсредоточена върху срещата от 9 юни 2016 г. в Trump Tower в Ню Йорк между Доналд Тръмп-младши, други членове на предизборната капания и група руснаци. Ако Мълър установи, че членове на кампанията на Тръмп са работили съвместно с руснаци в нарушение на американското законодателство би могло да бъдат повдигнати обвинения за конспирация.

Американското разузнаване заключи миналата година, че Русия се е намесила в американските президентски избори от 2016 г. посредством хакване на компютри на Демократическата партия и разпространяване на фалшива информация в социалните мрежи. В същото време според представители на разузнаването Москва се цели и в предстоящите избори през ноември, които ще определят дали Републиканската партия ще запази контрола си върху двете камари на Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още