IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп призна, че синът му се е срещал с руснаци за информация срещу Клинтън

Съобщението в Twitter е неговото най-директно заявление по отношение на целта на срещата

13:09 | 06.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп призна, че неговият син Доналд Тръмп-младши се е срещал с руснаци през 2016 г. в Trump Tower, за да получи информация за опонента на своя баща от Демократическата партия на президентските избори Хилари Клинтън. Според държавния глава действията на неговия син са „напълно законни“ и нещо, което „се прави постоянно в политиката“, съобщава Ройтерс.

По-рано Тръмп е посочвал, че тема на срещата е осиновяването на руски деца от американски семейства. Съобщението, което той направи в Twitter, е неговото най-директно заявление по отношение на целта на срещата, въпреки че неговият син вече е посочвал, че целта й е била събирането на компрометираща информация за Клинтън.

В социалните мрежи Тръмп също така опроверга съобщения на Washington Post и CNN, че се притеснява за евентуални законови последствия за своя син от срещата, в която е участвал и адвокат с връзки в Кремъл.

Президентът също така отново повтори, че не е знаел за срещата предварително.

„Това беше среща за получаване на информация за опонент, напълно законна и (нещо – бел. ред.) правено постоянно в политиката“, написа Тръмп.

Политическите кампании редовно правят проверки на опонентите си, но не и чрез чуждестранни представители. По време на срещата редица руски представители са обект на американски санкции.

Специалният прокурор Робърт Мълър води разследване за това дали членове на предизборния щаб на Тръмп са действали съвместно с Русия, за да наклонят везните в полза на президента – нещо, което руският държавен глава Владимир Путин неведнъж е отричал.

Едната част на разследването е съсредоточена върху срещата от 9 юни 2016 г. в Trump Tower в Ню Йорк между Доналд Тръмп-младши, други членове на предизборната капания и група руснаци.

Ако Мълър установи, че членове на кампанията на Тръмп са работили съвместно с руснаци в нарушение на американското законодателство би могло да бъдат повдигнати обвинения за конспирация.

Според имейли, публикувани от самия Тръмп-младши, той е бил заинтересуван от срещата, тъй като му е била предложена информация, която би могло да бъде използвана срещу Хилари Клинтън. Той обаче е разбрал по-късно, че основна цел на срещата е лобиране срещу закона „Магнитски“, който впоследствие доведе до забрана на Москва американци да осиновяват руски деца.

Американското разузнаване заключи миналата година, че Русия се е намесила в американските президентски избори от 2016 г. посредством хакване на компютри на Демократическата партия и разпространяване на фалшива информация в социалните мрежи. В същото време според представители на разузнаването Москва се цели и в предстоящите избори през ноември, които ще определят дали Републиканската партия ще запази контрола си върху двете камари на Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
трубадура е типичен профан :):) поредното действие за което първо обвняваше медиите че са лъгали но после чинно си признава че го е правил :)въпреки че това е запазена марка за всеки популист-профан като него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още