fallback

Китай предлага на САЩ схема за премахване на търговския излишък до 6 години

Предложението на Пекин предвижда стимулиране на американския внос и елиминиране на търговския дисбаланс до 2024 г.

20:20 | 18.01.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Властите в Китай са предложили да увеличат значително вноса си от САЩ за период от шест години в опит да се постигне търговско споразумение с Вашингтон. Това съобщават официални представители, запознати с продължаващите преговори, пред Bloomberg.

С ръста на вноса, който за периода се очаква да е в размер от над 1 трлн. долара, Пекин иска да направи опит да свие търговския си излишък със САЩ до нула през 2024 г., съобщава един от източниците на медията. За сравнение в края на миналата година недостигът е 323 млрд. долара.

Предложението, направено по време на преговори в Пекин по-рано този месец, е било посрещнато със скептицизъм от американските преговарящи, които са поискали дисбалансът да бъде изчистен още в следващите две години.

Според икономисти обаче ще е много трудно търговският дефицит да бъде свит, тъй като той до голяма степен се поддържа и от търсенето на китайски стоки в САЩ.

Новината беше посрещната с ръстове от американските пазари, като поскъпване имаше и при цената на долара.

Според главният икономист на Bloomberg Economics Том Орлик обаче със съгласието си да закупува повече стоки от САЩ Пекин може да прехвърли търговския си излишък към други свои партньори.

„Ако Китай пренасочи вноса си от други страни към САЩ – по-малко бразилска соя, повече американска соя, то това може да помогне за справяне с техните двустранни проблеми със САЩ, но на цената на влошаване на дисбалансите с други държави“, заяви той.

За момента все още няма постигнато решение в рамките на последния кръг от преговорите в Пекин, като дискусиите се очаква да продължат в края на януари във Вашингтон, в които ще участва и китайският вицепремиер Лу Хъ.

Предложението на Пекин означава, че годишният внос на американски стоки в Китай ще нарасне от 155 млрд. долара до около 200 млрд. долара през 2019 г., като ще се продължи с постепенните увеличения. Плановете са до 2024 г. вносът да е в размер на 600 млрд. долара, съобщава един от източниците на Bloomberg.

Все още няма официален отговор от китайското министерство на търговията, както и от службата на американския търговски представител.

По-рано днес в. Wall Street Journal съобщи, че американският финансов министър Стивън Манучин е предложил да бъдат отменени някои или всички мита върху китайски вносни стоки в опит да се ускори постигането на споразумение с Китай. Целта на предложението е да се постигне напредък в преговорите и да се спечели подкрепата на Пекин за по-дългосрочни реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още