IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят отмяна на митата в опит да склонят Китай на по-големи отстъпки

Според източници предложението на Стивън Манучин цели и успокоение на пазарите, които бяха силно повлияни от търговското напрежение

12:36 | 18.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските държавни представители обмислят отмяна на митата върху китайски внос като начин за успокояване на международните пазари и начин Пекин да склони на по-големи отстъпки в решаването на търговския конфликт.

Идеята за отмяна на някои или всички налози е била предложена от американския финансов министър Стивън Манучин в рамките на поредица от стратегически срещи, съобщават запознати с процеса пред в. Wall Street Journal. Според тях целта на предложението е да се постигне напредък в преговорите и да се спечели подкрепата на Пекин за по-дългосрочни реформи.

Това обаче противопоставя двата основни лагера в американската администрация по отношение на търговската политика към Китай. От една страна е по-благосклонно настроеният Манучин, а от друга „ястребът“ Робърт Лайтайзър – главен търговски представител на САЩ. Според източниците Лайтайзър смята, че всяка отстъпка пред Китай би могла да се възприеме като слабост.

Предложението е отправено на фона на продължаващия дебат за това какъв е най-добрият начин за постигането на отстъпки от Китай. То все още не е достигнало до президента Доналд Тръмп и към този момент е трудно да се предположи как ще бъде възприето.

Но при предишни спорове Тръмп по-скоро е заемал страната на Лайтайзър по отношение на митата, а не тази на Манучин. Този път различното е, че президентът вече даде ясен знак, че иска да постигне сделка и оказва натиск върху Лайтайзър за постигането й, съобщават още източници на изданието.

Срокът за решаването на търговския спор става все по-кратък – двете страни разполагат с време до 1 март, след което митата върху китайски вносни стоки в размер на 200 млрд. долара ще бъдат увеличени до 25% от настоящите 10%.

И докато Лайтайзър води преговорите с Пекин, то Манучин е активен при формулирането на стратегията на администрацията. По време на преговори с екипа по търговските въпроси министърът е дал идеята да се направи предложение за премахване на налозите по време на преговорите на 30 януари във Вашингтон, на които ще присъства китайският търговски пратеник и вицепремиер Лу Хъ.

Твърдата позиция на Лайтайзър от своя страна се корени в убеждението му, че в миналото Китай не е спазвал поети ангажименти и не може да се вярва, че ще го направи и в бъдеще. По-рано той е посочвал, че САЩ трябва да отменят мита само ако Пекин изпълни свои обещания, направени по време на преговорите.

Според запознати с процеса на преговорите обаче търговският представител е дал знак за смекчаване на тона.

Според говорител на финансовото министерство в САЩ позицията в преговорите все още е на етап обсъждане и „нито министър Манучин, нито представител Лайтайзър са направили каквито и да е и било препоръки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 5 години
Точните данни и факти са известни на малцина, но едно е ясно: със САЩ се преговаря единствено от позиция на сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още