fallback

Майк Помпейо: Вашингтон ще предприеме действия в защита на демокрацията във Венецуела

Хуан Гуайдо призова международната общност да обмисли "всички варианти" след напрежението по границата

09:35 | 24.02.19 г. 32

САЩ ще предприемат действия в защита на демокрацията във Венецуела, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

Напрежение между протестиращите и Националната гвардия нарасна вчера, след като режимът на Николас Мадуро затвори няколко гранични пункта. По заповед на Мадуро венецуелските сили за сигурност откриха огън по поддръжници на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, за да попречат на влизането на хуманитарна помощ във Венецуела от съседни страни. 

"САЩ ще преминат към дела срещу тези, които се противопоставят на мирното възстановяване на демокрацията във Венецуела. Сега дойде времето да се действа, за да се подкрепят нуждите на отчаяния венецуелски народ", написа в Туитър държавният секретар.

Помпейо определи като бандити силите за сигурност, лоялни към венецуелския президент Николас Мадуро, които стреляха по протестиращи, отнемайки живота на най-малко двама души по данни на неправителствената организация "Форо пенал". Ранените са над 300, включително колумбийци.

Гуайдо призова международната общност да обмисли "всички варианти". Той добави пред медиите в колумбийския град Кукута, че утре ще участва в срещата на Групата от Лима, на която ще присъства и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

Гуайдо се провъзгласи за изпълняващ длъжността президент на Венецуела и беше признат от петдесетина страни, припомня АФП.

Венецуелският опозиционен лидер обаче не призова поддръжниците си да продължат да рискуват живота си и да опитат отново да пробият барикадите, издигнати от социалистическото правителство. Вместо това той отправи още един призив към въоръжените сили да подкрепят опозицията, отбелязва Асошиейтед прес.

(по БТА)

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още