fallback

Студентските кредити карат младите американци да мислят за самоубийство

Всеки 15-ти кредитополучател в САЩ е обмислял да отнеме живота си

14:05 | 06.05.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Студентските кредити в САЩ може и да не представляват пряка заплаха за икономиката на страната, но са причина за тревога, която се простира далеч отвъд финансовите неволи на хората, които трябва да ги изплащат.

Един от всеки 15 кредитополучатели е мислил за самоубийство заради своя кредит за образование. Това показва проучване сред 829 души, проведено от консултантската група Student Loan Planner и цитирано от Bloomberg.

По-голяма част от студентските заеми се държат от хора, чийто баланс се намира в долния край на спектъра, като само 0,8% от американското население дължи над 100 000 долара, посочват икономисти на Deutsche Bank. Според тях това е „микро проблем“ на отделните кредитополучатели, а не макро проблем на икономиката.

И все пак това се равнява на 2,8 млн. души със задължения в размер на около 495 млрд. долара към месец март, според данни на образователното министерство в САЩ. Още по-притеснително е, че налице е ръст от близо 61 млрд. долара само от края на 2017 г. досега.

Студентските кредити също така са вторият по големина сегмент от дълговете на американците, изпреварен само от ипотеките. Но често пъти той се оказва по-труден за обслужване заради относително по-високите лихви. Също така, за разлика от имота, образованието не е материален актив, който би могъл да бъде продаден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още