IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на младите американци достигна 12-годишен връх

Към края на 2018 г. те дължат над 1 трлн. долара на фона на рекорд от 13,5 трлн. долара за общите потребителски задължения

20:03 | 26.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повече от десетилетие е изминало, откакто младите американци са били изправени пред толкова високи нива на задлъжнялост.

Дългът на младежите между 19 и 29 години превишава сумата от 1 трлн. долара към края на 2018 г., показват данни на звеното за потребителски кредити към подразделението на Федералния резерв за Ню Йорк. Това е най-високото ниво на дълга за най-младите възрастни от края на 2007 г. насам, съобщава Bloomberg.

Сумата е повече от бюджетния дефицит на САЩ, който през миналата година възлиза на 779 млрд. долара, а според бюджетната служба към Конгреса през 2019 г. ще е 897 млрд. долара.

Според проучване на Университета в Мичиган, публикувано в петък, задлъжнялостта играе роля за това как младите хора възприемат възможностите си за харчене на пари. Според данните хората до 35 години са намалили разходите си в сравнение с предходните поколения, като сред най-вероятните причини за това са по-слабите перспективи за работа, отлагането на брака и заемите за образование.

Студентските заеми представляват основната част от сумата в размер на 1 005 000 000 000 долара, която младежите дължат. На второ място се нареждат ипотечните заеми. Те обаче остават малко под стойностите от началото на хилядолетието, което на свой ред говори, че повече хора изчакват по-дълго за покупка на жилище и предпочитат да прекарат повече време под наем, отколкото предходните поколения.

Най-голям дял от потребителския дълг като цяло принадлежи на ипотечните кредити , които обаче нарастват със значително по-слаби темпове от студентските заеми през последното десетилетие – 3,2% спрямо 102%.

Заемите за висше образование са втория по големина сегмент в състава на кредитите на потребителите като цяло и задминават задълженията по покупка на автомобили и по кредитни карти, които към края на 2018 г. са съответно на трето и четвърто място.

Като цяло потребителската задлъжнялост за периода достига рекордните 13,5 трлн. долара.

Американците обичайно достигат върха на задлъжнялостта си на средна възраст, като тенденцията е дълговете им постепенно да намаляват с времето.

Голям е и делът на просрочени с 90 и повече дни плащания по студентски заеми. Щом веднъж даден потребител стане обект на събиране на дълг по студентски заем от трета страна, неговият кредитен профил се влошава за години напред. Също така затрудненията с изплащането на този вид задължения могат да влошат и шансовете на отделния потребител да получи ипотека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още