IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг на САЩ надхвърли рекордните 22 трилиона долара

Експерти обаче предупреждават, че ситуацията създава значителни рискове за правителството, тъй като може да затрудни реагирането при финансови кризи

08:31 | 13.02.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният дълг на САЩ надхвърли 22 трилиона долара - абсолютен рекорд, предаде AP, като се позова на комюнике на министерството на финансите.

Според официалната статистика дългът на федералната администрация е достигнал внушителните 22,01 трилиона долара. За сравнени,е той бе 19,95 трилиона долара, когато Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ през януари 2017 г.  

Увеличаването на дълга се ускори, откакто доминираният тогава от републиканците на Тръмп Конгрес прие през декември 2017 г. исканите от президента данъчни намаления за 1,5 трилиона долара. Освен това миналата година законодателният орган гласува за повишаване на разходите за вътрешни и военни програми. Държавният дълг на САЩ е съвкупната сума от годишните бюджетни дефицити, отбелязва АP. 

Бюджетната служба към Конгреса прогнозира, че тази година бюджетният дефицит ще бъде 897 милиарда долара - увеличение от 15,1% спрямо дефицита от 779 милиарда долара миналата година. Според службата дефицитът ще продължи да нараства, като през 2022 г. ще започне да надхвърля 1 трилион долара годишно и няма да спадне отново под този праг до 2029 г. включително.

Въпреки повишаването на държавния дълг на САЩ, мнозина икономисти смятат, че съпътстващите рискове са незначителни, като сочат лихвените проценти, които остават необичайно ниски в исторически план. Някои бюджетни експерти обаче предупреждават, че все по-нарастващият федерален дълг създава значителни рискове за правителството, тъй като може да затрудни реагирането при финансови кризи посредством понижаване на данъците или увеличаване на разходите, отбелязва АП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Държавният дълг на САЩ е последица от неограничаваните съпътстващи щети от работата на Федералния резерв на САЩ (ФЕД).Правителството на САЩ взима нови дългове за да осигури пари за плащане на съпътстващи щети от работата на ФЕД. С този подход САЩ отлагат началото на национална криза за сметка на бъдещи завишени щети.Ако се прилагаше защита срещу съпътстващи щети от работата на ФЕД, САЩ нямаше да имат сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
мда ама тия докат убеждават света с бомби, долар ше съществува, а дори и да не фъргат толко бомби те дължат долари, а печатницата е у тех боли ги патлангадча .... докат се назландисват другите да мислят топлата вода и чакат да измислят аналогията на SWIFTа ше седят Сашовци отгоре, Еврогеййовете са пас за ко е тва евро никой не разбра, Чайната чакат с техния CIPS ко чакат не ги знам, Рассия нема такава икономика та да налага рублата иначе имат достатъчно бомбено доверие и те в нея .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
IQ96
преди 5 години
Е печатането на вестници отива в миналото, за сега остават хартиите. Ама и те вече са "електронни", та - лоши времена за печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 3
Hahoto
преди 5 години
И 50 трилиона да стане, като има кой да го купува, на кого му дреме. А пък ако нещо се срути системата, цял свят ще пие една студена вода и после колелото ще се завърти пак да трупа дългове с някой прехвален актив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
vzhekoff
преди 5 години
Понеже нещата се познават в сравнение:При Обама дългът се удвои - от 9 на 18 трлн а онези ! долари (за 8г) и при нулеви лихви - средно расте с около и над 9% на годинаПри Тръмп (след натрупана инфлация от около 25% за времето на Обама) дългът за 2г. се е увеличил с 3 трлн или с около 17% - средно с около 8% на година. При много по-високи лихви (средно с 2%) и при фрапантно по-висок дял от БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
national power
преди 5 години
Както се казва на печелившите честито.Фалита *** на вратата......Дядо Поп слага килимяваката и се готви за опелото а аз ше хледам зрелището дома на салаъка и ракийка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още