fallback

Dow Jones започва натоварената седмица от сезона на отчетите със спад*

Индексът на сините чипове отписва три пункта от стойността си в началото на сесията в понеделник

17:51 | 22.07.19 г.

Снимка: Ройтерс

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average започва сесията в понеделник с лек спад от 3 пункта и достига ниво от 27 150, 97 пункта. За Wall Street започва натоварена седмица на корпоративни отчети. В същото време очакванията за агресивно смекчаване на политиката от Федералния резерв намаляват, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 постига ръст от 0,16% до ниво от 2981,53 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 0,59% до ниво от 8194,21 пункта.

Над една четвърт от компаниите от S&P 500 ще обявят резултатите си тази седмица, включително Facebook, Alphabet и Amazon наред с компании от индекса на сините чипове като McDonald’s и Boeing. Книжата на Facebook, Amazon и Alphabet поскъпват в началото на търговията.

До момента над 15% от компаниите от S&P 500 са обявили резултатите си за тримесечието. От тях 78,5% са надхвърлили очакванията на анализаторите за печалбата си, а 67 на сто са обявили по-добри от очакванията приходи за тримесечието, сочат данни на FactSet.

Основните американски индекси записаха миналата седмица най-големия си седмичен спад от май, докато инвеститорите обмисляха първата серия корпоративни отчети и сигналите за потенциални промени в политиката на Фед.

Изявление на гуверньора на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс първоначално накара инвеститорите да смятат, че има по-голям шанс централната банка да понижи лихвите с 50 базисни пункта. В изказване в четвъртък Уилямс каза, че е по-добре централните банки да вземат превантивни мерки, отколкото да чакат катастрофа.

По-късно обаче говорител на Федералния резерв в Ню Йорк опита да омаловажи коментара на Уилямс, като заяви: „Това беше академична реч въз основа на 20-годишно изследване. Не ставаше въпрос за потенциални политически действия на предстоящото заседание на Федералния резерв“.

Според инструмента FedWatch на CME Group пазарните очаквания за понижаване на лихвите с 25 базисни пункта по-късно този месец са 75,5%. В същото време трейдърите определят на 24,5% шанса за намаляване на лихвите с 50 базисни пункта.

Американският президент Доналд Тръмп критикува решението на Фед да повиши лихвите четири пъти миналата година, като заяви в понеделник, че централната банка трябва да пристъпи към „по-дълбоко“ понижаване на предстоящото си заседание на 30 и 31 юли.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 2,036% и 2,555%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,1% до ниво от 97,25 пункта. Еврото поевтинява леко с 0,05% до 1,1216 долара, а паундът отписва 0,2% от стойността си спрямо американската валута до ниво от 1,2475 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,21% до 107,93 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се повишават на фона на опасенията, че задържането от Иран на британски петролен танкер през миналата седмица може да доведе до нарушаване на доставките от богатия на енергийни ресурси Персийски залив.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавят 93 цента към стойността си до 63,40 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват със 74 цента до 56,37 долара за барел.

Фючърсите върху златото остават непроменени на ниво от 1427,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още