IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq записаха най-лошата си седмица от края на май

Индексът на сините чипове Dow Jones също отбеляза седмичен спад от 0,6%

23:58 | 19.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси се понижиха в петък и отбелязаха седмични загуби, а инвеститорите обмисляха публикуваните през седмицата отчети и изказване на високопоставен представител на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 завърши сесията със спад от 0,6% до ниво от 2976,61 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,7%, като достигна равнище от 8146,49 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 68,77 пункта и завърши седмицата на ниво от 27 154,20 пункта, след като отбеляза ръст от над сто пункта на по-ранен етап от търговията. Индексите не успяха да запазят по-ранните си повишения, след като Иран съобщи, че е задържал британски петролен танкер.

За седмицата S&P 500 и Nasdaq регистрираха понижение от над 1%, което е най-голямата им седмична загуба от края на май. Dow отписа 0,6% от стойността си за седмицата. Загубите на основните индекси се случват, след като по-рано през седмицата те достигнаха исторически върхове.

„Тази седмица беше трудна. Изглежда, че пазарът изгуби инерция, след като Microsoft публикува отчета си, а гуверньорът на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс говори в четвъртък“, коментира Дан Деминг, управляващ директор в KKM Financial.

Книжата на Microsoft достигнаха рекорд, след като технологичният гигант надмина очакванията на анализаторите за печалбата и приходите си за тримесечието. Резултатите на компанията бяха стимулирани от повишаването с 39% на годишна основа на приходите от бизнеса й с облачни услуги. В крайна сметка обаче цената на акциите на Microsoft завърши сесията с ръст от едва 0,15%.

Друга компания от Dow, American Express също обяви по-добри от очакванията резултати. Въпреки това книжата на компанията поевтиняха с над 2,5%.

Над 15% от компаниите от S&P 500 са обявили резултатите си до момента. От тях 79% са постигнали по-висока от очакванията печалба, сочат данни на FactSet.

„До този момент няма никакви изненади. В повечето случаи, когато летвата е поставена толкова ниско, резултатите са в унисон с очакванията или малко по-добри“, казва Джеф Зипър, управляващ директор на инвестиционния отдел на U.S. Bank Private Wealth Management.

Преди началото на сезона на отчетите анализаторите очакваха печалбите на компаниите от S&P 500 да са намалели с около 3%, показаха данни на FactSet. Следващата седмица ще бъде натоварена за инвеститорите, тъй като около 25% от компаниите от широкия измерител трябва да обявят резултатите си за второто тримесечие.

Индексите заличиха малките ръстове от предходната сесия, след като гуверньорът на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс заяви, че централната банка трябва да „действа бързо“, когато икономиката се забавя, а инфлацията е ниска и допълни, че е „по-добре да се вземат превантивни мерки, отколкото да се чака катастрофа“.

Изказването на Уилямс засили очакванията на трейдърите, че Фед ще понижи лихвите с 50 базисни пункта в края на месеца.

Но говорител на Федералния резерв в Ню Йорк побърза да охлади спекулациите след коментарите на Уилямс, като заяви пред CNBC, че той се е позовал на академично изследване и не е намеквал за потенциални политически действия на предстоящото заседание на централната банка.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 2,057% и 2,581%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,37% към стойността си до ниво от 97,15 пункта. Еврото поевтинява с 0,53% до 1,1217 долара, а паундът отписва 0,37% от стойността си спрямо американската валута до 1,25 долара. Спрямо йената доларът поскъпва с 0,41% до 107,72 йени.

На стоковите пазари цените на петрола се повишиха, след като ирански държавни медии съобщиха, че Революционните гвардейци са задържали плаващ под британски флаг петролен танкер в Ормузкия проток. Новината беше възприета от трейдърите като поредна ескалация на напрежението в региона.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпнаха с 66 цента до 62,59 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 33 цента към стойността си до 55,63 долара за барел, но въпреки това завършиха най-лошата си седмица от май насам заради по-слабото търсене и по-големите излишъци.

Цената на златото отстъпи от достигнатия по-рано по време на сесията 6-годишен връх, но въпреки това е на път да запише втори пореден седмичен ръст. Американските фючърси върху ценния метал отписаха в петък 0,32% от стойността си до 1423,5 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още