fallback

Защо икономическите мерки на Тръмп вече са контрапродуктивни за САЩ

Действията на управляващите могат да докарат рецесия, прогнозира финансистът Тодор Николов

15:45 | 09.08.19 г.

Икономическите мерки, които американският президент Доналд Тръмп въведе, вече преминаха от фазата на първоначалния положителен ефект към пика на техния резултат. Оттук нататък те биха били контрапродуктивни. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Тодор Николов.Според него осигуряването на прекален комфорт за американските компании от администрацията на Тръмп понижава конкурентоспособността им.

„Икономическата политика на САЩ е прекалено агресивна към всички останали държави. Това води до опасност от дестабилизация на глобалната икономика и при всички положения ще се върне като бумеранг и ще има отражение и върху американската икономика, коментира Николов. – Именно благодарение на действията на управляващи можем да станем свидетели на навлизане в рецесия.”

Николов напомни, че има разминаване между президента и сегашното управление на Федералния резерв (Фед). “Не само бизнесът, но и подходът на централната банка показва притеснение, смята той. – Ако агресивното поведение на САЩ продължи, притеснителни са ответните действия на Китай, защото Пекин също има инструменти, с които да въздейства. Китай все пак е един от най-големите държатели на американски дълг и ако натискът от страна на САЩ продължи, Пекин би могъл да използва този инструмент.“

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още