IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Американската икономика е в много силна позиция

Държавният глава обеща, че ще продължи да подкрепя фермерите в САЩ

17:44 | 06.08.19 г.
<p>
	Доналд Тръмп (вляво) и Си Дзинпин (вдясно) по време на срещата на Г-20.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп (вляво) и Си Дзинпин (вдясно) по време на срещата на Г-20. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп разсея притесненията от продължителната търговска война с Китай,  като заяви, че САЩ са „в много силна позиция“. Той каза това ден след като администрацията му засили напрежението, като нарече Пекин валутен манипулатор, предава Ройтерс.

Тръмп, който миналата седмица заяви, че ще наложи мита върху китайски вносни стоки на стойност 300 млрд. долара от 1 септември, опита също така да успокои американските фермери, след като Китай затвори вратата за закупуването на американски земеделски стоки и намекна, че може да им наложи допълнителни мита.

Движенията на американската валута в понеделник допълнително разпалиха ескалиращия спор между двете най-големи икономики в света, който навлиза във втората си година, разтърсвайки финансовите пазари. Вчера Wall Street записа най-лошия си ден за 2019 г.

Днес Тръмп изглеждаше невъзмутим, като написа в Twitter: “Огромни суми от Китай и други части на света се изливат в САЩ по съображения за сигурност, инвестиции и лихвени проценти! Ние сме в много силна позиция. Голям брой компании също идват в САЩ. Хубаво е да наблюдаваме това!“.

Американският президент заяви още, че ще продължи да подкрепя американските фермери, на които администрацията му вече предложи помощи на стойност 16 млрд. долара, за да възстановят загубите от продължаващата търговска война.

„Нашите страхотни американски фермери знаят, че Китай няма да може да ги нарани, че техният президент е с тях и прави това, което никой друг президент няма да направи. И ще го направя пак догодина, ако е необходимо!“, написа Тръмп.

В същото време икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че „китайската икономика рухва“. „Тя не е моторът, който беше преди 20 години“, допълни той в интервю за CNBC.

Кудлоу посочи, че „всяка дълга таблица с китайски инвестиции“ или икономически показатели сочи „стабилна посока надолу“. „Техният БВП, който вероятно е надут с няколко пункта, все повече се понижава“, допълни той.

Кудлоу заяви, че въпреки новата ескалация на търговската война в понеделник „САЩ биха искали да преговарят“ и „да постигнат сделка“. „Мисля, че Китай е засегнат значително, много повече отколкото ние“, посочи икономическият съветник на Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още