IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Централната банка, а не търговската война, е причина за пазарните трусове

Според американския президент сега е много късно Фед да промени паричната си политика

22:42 | 14.08.19 г. 14
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини днес централната банка на страната, а не търговската война с Китай, за пазарните трусове в последно време, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато глобалните пазари се безпокоят от последиците от търговската война между двете най-големи икономики в света и за силата на американската икономика в краткосрочен план.

Като повиши лихвените проценти четири пъти миналата година, "Федералният резерв (на САЩ) действа доста прибързано и сега е много, много късно" да промени паричната си политика и да намали цените на кредитирането, написа в Twitter Тръмп.

По-рано в сряда съветникът в Белия дом за търговията Питър Наваро призова американската централна банка да понижи лихвите с половин процент "възможно най-скоро". Той увери, че това би повишило промишления индекс Dow Jones до 30 000" пункта.

Силен повод за безпокойство е фактът, че лихвените проценти по американските държавни облигации с падеж след 2 години станаха по-високи от тези по облигациите с падеж след 10 години за първи път от 2007 г. - инверсия, която е класически сигнал за предстояща рецесия, отбелязва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Това, което го твърдиш е смехотворно. Защо вярваш на съдържанието на статиите в този сайт?? Лихвите са твърде ниски, а не твърде високи. Лихвите трябваше да са поне 5.5%, а не 2.5% досега. Причината е, че трябваше много по-рязко да се вдигнат през 2015-2017 периода. Този колосален балон в цените на акциите и облигациите е резултат прекалено ниска лихва за прекалено дълъг период. DJIA не трябваше да е повече от 17 хил., а той удари 27 хил. Това е колосална инфлация, която изобщо не е под контрол и сега като се спука балона всичките пенсии, инвестиции и други вложения ще изчезнат в нищото и DJIA пак ще се върне под 15 хил. или дори под 10 хил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 22
Императорът
преди 4 години
Бе нещо пазарите много високо оценяват неговата "некомпетентност"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 3
dddd
преди 4 години
Защото Тръмп направи фискални стимули в условия на пълна заетост. Така издъни американския бюджет и превърна дефицита от цикличен в структурен. Долу горе може да се нареди редом до Ердоган и теорията му как високите лихви били причина за инфлацията. Сходно ниво на компетентност. Тоест на пълна некомпетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 19
Императорът
преди 4 години
Да, защо ФЕД повиши лихвите от 0.25% при обонгото, до 2.5% при Тръмп - могат ли да дадат обяснение?С последното повишение - декември - сринаха пазарите, защото лихвите станаха ного високи, сега - като понижиха с четвърт процент - пак сринаха пазарите - защото било тревожен сигнал. Прав е Тръмп, тия правят безобразия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още