fallback

Тръмп е провел конферентен разговор с шефове на банки заради срива на пазара

Президентът е искал от тримата изпълнителни директори да си кажат мнението за състоянието на американските потребители

12:49 | 17.08.19 г. 2

Американският президент Доналд Тръмп е провел конферентен разговор с изпълнителните директори на трите най-големи американски банки по време на срива на фондовата борса в сряда, съобщава CNBC.

Според хора, запознати с въпроса, Тръмп е провел разговори с изпълнителния директор на J.P. Morgan Chase Джеми Димън, Браян Мойнихан от Bank of America и шефът на Citigroup Майкъл Корбат. Dow Jones се понижи с 800 пункта или с 3% в най-лошия си ден за 2019 г. на фона на сигнала за наближаваща рецесия от пазара на облигации.

Президентът е искал от тримата изпълнителни директори да си кажат мнението за състоянието на американските потребители. Мениджърите са обяснили, че потребителският сектор се справя добре, но че представянето може да е още по-добро, ако се решат проблемите, включително търговската война между САЩ и Китай.

Банкерите също така са казали на Тръмп, че търговският спор вреди на перспективите за капиталовите разходи на компаниите. Според източника президентът е бил възприемчив към идеята, че несигурността по отношение на търговията вреди на бизнес доверието.

Друго изразено мнение по време на разговора е било, че намаляване на лихвите с 25 базисни пункта от страна на Федералния резерв няма да промени капиталовите потоци на пазарите.

Банковите акции бяха сред най-засегнатите след обръщането на кривата на доходността - необичайно събитие, при което доходността по дългосрочните облигации пада под тази на краткосрочните. Това е така, защото намаляващите лихвени проценти оказват натиск върху печалбите на банковия сектор, а също и сигналът обикновено означава, че идва рецесия, което би довело до увеличаване на проблемните кредити.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още