fallback

Американските корпоративни облигации се радват на най-добрия си август от 40 години

Доходността по облигациите от най-висок клас от началото на месеца е 3,3%

13:55 | 29.08.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите в дългови книжа на сините чипове в САЩ са напът да изпратят най-добрия си август от 37 години насам, тъй като корпоративните облигации се възползват от нарасналия интерес към държавните облигации, съобщава Bloomberg.

Доходността по облигациите от най-висок клас от началото на месеца е 3,3%, което прави този август най-добрият от 1982 г. насам, сочат събрани от Bloomberg данни. Изобщо през тази година облигациите са донесли най-висока възвращаемост от всички активи с фиксирана доходност – 14,1%. Това е най-високата възвращаемост от 2009 г. насам.

Доброто представяне на облигационните пазари се случва в момент,  в който инвеститорите започнаха да избягват най-рисковите активи на фона на опасенията за глобалния икономически растеж и търговската война между САЩ и Китай, като същевременно търсят възвращаемост в свят на отрицателни лихвени проценти.

„Напрежението в търговията и облекчаването на паричните политики от страна на централните банки са отговорни в голяма степен за сегашните движения на пазара. Но може би най-важният фактор, който прави американските книжа с фиксиран доход да изглеждат толкова привлекателни за чуждестранните инвеститори, е нарастването на размера на облигациите с отрицателна доходност в глобален мащаб“, коментира Джон Дънсинг от Amundi Pioneer.

По данни на индекса Bloomberg Barclays в момента има над 16 трлн. долара дълг с отрицателна доходност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още