fallback

Тръмп е насърчил Зеленски да разследва Байдън

Разговорът на двамата президенти е основен елемент в обявеното разследване, което да установи дали е възможен импийчмънт

18:30 | 25.09.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е помолил президента на Украйна Володимир Зеленски да работи с личния му адвокат Руди Джулиани и генералния прокурор на САЩ Уилям Бар, за да „разгледа“ своя политически конкурент Джо Байдън, става ясно от груба транскрипция на телефонен разговор между двамата лидери, публикувана от Белия дом в сряда.

Тръмп е поискал от Зеленски в телефонен разговор през юли да разследва дали бившият вицепрезидент Джо Байдън е спрял разследване на компания, в която е работел синът му.

Тръмп споменава Байдън няколко пъти по време на разговора, докато описва твърденията, че като вицепрезидент той се е опитвал да постигне отстраняване на главния прокурор на Украйна, за да помогне на компания, за която работи синът му.

„Много се говори за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследването на прокуратурата и много хора искат да разберат какво е станало, така че каквото можете да направите с генералния прокурор ще е чудесно. Байдън се хвалеше насам-натам, че е спрял разследването, така че ако можете да проучите нещата. На мен ми звучи ужасно", е казал Тръмп в този телефонен разговор от 25 юли според стенограмата от пет страници. Тръмп има предвид недоказани твърдения, че Байдън се е опитал да се намеси в разследване на украинската прокуратура на сина му Хънтър, отбелязва Bloomberg.

Тръмп също e помолил президента на Украйна Влоддимир Зеленски да разследва дали страната му може да намери хакнат компютърен сървър на Демократичния национален комитет, който се превърна в проблем в кампанията на Тръмп през 2016 г. срещу Хилари Клинтън.

Разговорът на Тръмп със Зеленски е споменат в жалба на анонимен разобличител срещу Тръмп от средата на август. Тя е основен елемент в обявеното вчера от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси разследване, което да установи дали Тръмп подлежи на импийчмънт.

Тръмп също така потвърди, че е наредил да се замрази отпускането на близо 400 милиона долара помощ за Украйна няколко дни преди телефонния разговор. Президентът на САЩ твърди, че това не е било нарушение.

Тръмп днес пусна гневни туитове по повод разговора си със Зеленски и започнатото от демократите в Конгреса разследване дали да бъде отстранен от длъжност, предаде DPA.

"Ще се извинят ли демократите, след като видят какво се е казало в разговора с украинския президент? Би трябвало. Това беше идеален разговор и ги свари неподготвени!", туитна Тръмп.

"Няма президент в историята на тази страна, с когото да са се отнасяли толкова зле, колкото с мен. Демократите са парализирани от омраза и страх. Никаква работа не вършат. Не бива да се допусне това да се случи с друг президент. Лов на Вещици!", написа Тръмп в друг туит.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още