IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е насърчил Зеленски да разследва Байдън

Разговорът на двамата президенти е основен елемент в обявеното разследване, което да установи дали е възможен импийчмънт

18:30 | 25.09.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е помолил президента на Украйна Володимир Зеленски да работи с личния му адвокат Руди Джулиани и генералния прокурор на САЩ Уилям Бар, за да „разгледа“ своя политически конкурент Джо Байдън, става ясно от груба транскрипция на телефонен разговор между двамата лидери, публикувана от Белия дом в сряда.

Тръмп е поискал от Зеленски в телефонен разговор през юли да разследва дали бившият вицепрезидент Джо Байдън е спрял разследване на компания, в която е работел синът му.

Тръмп споменава Байдън няколко пъти по време на разговора, докато описва твърденията, че като вицепрезидент той се е опитвал да постигне отстраняване на главния прокурор на Украйна, за да помогне на компания, за която работи синът му.

„Много се говори за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследването на прокуратурата и много хора искат да разберат какво е станало, така че каквото можете да направите с генералния прокурор ще е чудесно. Байдън се хвалеше насам-натам, че е спрял разследването, така че ако можете да проучите нещата. На мен ми звучи ужасно", е казал Тръмп в този телефонен разговор от 25 юли според стенограмата от пет страници.

Тръмп има предвид недоказани твърдения, че Байдън се е опитал да се намеси в разследване на украинската прокуратура на сина му Хънтър, отбелязва Bloomberg.

Тръмп също e помолил президента на Украйна Влоддимир Зеленски да разследва дали страната му може да намери хакнат компютърен сървър на Демократичния национален комитет, който се превърна в проблем в кампанията на Тръмп през 2016 г. срещу Хилари Клинтън.

Разговорът на Тръмп със Зеленски е споменат в жалба на анонимен разобличител срещу Тръмп от средата на август. Тя е основен елемент в обявеното вчера от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси разследване, което да установи дали Тръмп подлежи на импийчмънт.

Тръмп също така потвърди, че е наредил да се замрази отпускането на близо 400 милиона долара помощ за Украйна няколко дни преди телефонния разговор. Президентът на САЩ твърди, че това не е било нарушение.

Тръмп днес пусна гневни туитове по повод разговора си със Зеленски и започнатото от демократите в Конгреса разследване дали да бъде отстранен от длъжност, предаде DPA.

"Ще се извинят ли демократите, след като видят какво се е казало в разговора с украинския президент? Би трябвало. Това беше идеален разговор и ги свари неподготвени!", туитна Тръмп.

"Няма президент в историята на тази страна, с когото да са се отнасяли толкова зле, колкото с мен. Демократите са парализирани от омраза и страх. Никаква работа не вършат. Не бива да се допусне това да се случи с друг президент. Лов на Вещици!", написа Тръмп в друг туит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Не мога да разбера къде е драмата, че бил насърчил разбираш ли да се разследва незаконно вмешателство във вътрешните работи на суверенна държава. Все пак така се прави и в развитите демократични държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
Вся власть Советам!
преди 4 години
Да ти освежа късата памет, малко сладко русофилче, Южен Поток беше спрян от министър-председателя социалист Пламен Орешарски. Всички си имате цена, червенушковци. Но теб те е яд че се продаваш за копейки, а не като по-оитния си колега за долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 4 години
Русофили *** капиталистическите обувки на Тръмп за хиляда долара чифта с надежда да спаси изпадналата им Русия. Безценно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Вся власть Советам! Криптокомунист,Тръмп за разлика от другите не е започнал нито 1 война!Той иска да търгува, няма значение колко му се получаваи иска да завършва войните, започнати преди него.Такова животно в американската жжунгла рядко се среща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
Най-гнусната политическа авантюра на побеснели и обезумели самозабравилили се и безконтролни диваци в костюми и рокли... - ще си позвоя да цитирам Маавито, това страшно ми напомня спирането на Южен Поток за една нощ от двама *** прилетели час назад. Такова унижение не е търпяла България. Забележете това беше акт съглашателство и примирение на сега действащият премиер. Ако тогава се беше показал за мъж, интересно как ли пък щяха да се развият събитията, Със сигурност- нямаше да се случи КТБ с всичките последствия, откупуване на делото на акционерите оманци, всички разроми свързани с това, лични драми и фирмени фалити, нямаше да си купим ненужните *** F-16, гадните Марици отдавна щяха да са затворени или да работят при едни други условия. А негативите какви щяха да бъдат, според мен никъкви, елементарен страх на Борисов тогава оплеска работата. Ако беше някой, като Орбан, щеше да си изиграе картите правилно, нашия го вкараха вътре с четери валета и асо пика. Голям позор беше това. Няма да се забрави скоро, поне за адет да се беше опънал ден два а не да капитулира още сутринта, много смешно и позорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Бе не знам кой и за кого... русофили, педофили, хемофили... ама бая народ от отговорно държавно ниво по света вече ше си има едно наум за доверието, когато тръгне да говори с американски главатари по телефона или изобщо, щот никой не знае вече кой, кога и с каква цел ше изплющи стенограмата на мегдана... :lol: Щот като си говорят двама президенти се предполага, че това не е за всеобща консумация и свободни тълкувания из медиите, щот на некви там президентът им не им харесвал и искат да го махат. Ми да си направят един пуч-мейдан като тоя, дет сътвориха у Киев и да го изгонят и Тръмп у Русия като Янукович. У Украйна може метеж, подкрепяме го, ама у САЩ не може - ше се прайме на маймуни и ше кензаме на целата си държавност по женски - с клюки, интрижки и импийчкамумайчина... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 11
Вся власть Советам!
преди 4 години
Русофили, атака в защита на американския президент. За Рудину, за Сталину, за Путину, за Тръмпу! Вперед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Посерковците около дългокракото кенийче изс раха в Украйна едно огромно го вно, от което и Америка и Европа ще замезват дълги години - месец след месец, година след година, по всякакви поводи от там ще се вадят и палят гов няни фитили за всякакви нужди, щото кофата е бездънна - най-гнусната политическа авантюра на побеснели и обезумели самозабравилили се и безконтролни диваци в костюми и рокли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
има видео в което Байдън сам разказва и се хвали как направил ултиматум на украинските власти - или уволнявате главния прокурор, който разследва сина ми, или спирам помощта от 1.2 млрд. долара.заради това, сега искат импийчмънта на Тръмп, не на Обама и Байдън.ново доказателство, че либерал-социализма е безмозъчно събрание от хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
В случая брайдън лъсва една огромно корупционна схема и това е очевидно. От тая гледна точка наглостта на т.нар. "демократи" е наистина шокираща. Резултатът обаче е ясен - при Сенат в ръцете на републиканците. Освен това най-сериозният кандидат на "демократите" ще бъде опозорен и унищожен политически - а оттам - заради реакцията и и цялата "демократическа" партия. Всъщност тия дни се решиха окончателно и идущите избори - т.нар. "демократи" имаха някакви шансове - в най-добрия случай около например да кажем към 8%, сега вече шансовете им да бият Доналд падат под 1% !!! И се надявам Президентът през втория си мандат да подгони безмилостно тая престъпна клика и да я унищожи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още