fallback

САЩ започват новата фискална година с една трета по-голям бюджетен дефицит

Пропастта в бюджета за октомври е най-голямата от 2015 г. насам

08:45 | 14.11.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералното правителство на САЩ, което приключи финансовата 2019 г. с най-големия дефицит за последните седем години, започва новата година с недостиг през октомври, който е с 33,8% по-голям, отколкото през 2018 г., съобщава БТА.

Финансовото министерство съобщи в сряда, че дефицитът за миналия месец е бил 134,5 млрд. долара. През октомври 2018 г. той е достигал 100,5 млрд. долара. Стойността е и значително над очакванията на анализаторите. Според прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, недостигът трябваше да е около 130 млрд. долара.

Дефицитът за октомври е най-големият от 2015 г. насам.

Пропастта в бюджета през финансовата 2019 г., приключила на 30 септември, бе в размер на 984,4 млрд. долара. Това е с 30,26 на сто повече, отколкото през 2018 г.

Прогнозите на финансовото министерство са, че недостигът във федералния бюджет ще премине прага от 1 трлн. долара през настоящата и следващата фискална година. Това ще е 5% от цялото икономическо производство на страната, посочват от надпартийната Бюджетна служба към Конгреса.

Този нарастващ дефицит е в контраст с предизборните обещания на Доналд Тръмп от 2016 г., че дори с намаляването на данъците ще успее да елиминира бъдещи дефицити с намаляване на разходите и увеличаване на приходите от засилващата се икономика.

В изказване по-рано в сряда гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че „федералният бюджет е на неустойчив път“, което би могло да ограничи действията на законодателите при евентуална нужда от подкрепа за икономиката. Пред Комисията по икономически въпроси Пауъл посочи, че властите не може да пренебрегват дефицита, както и че е важно за икономиката да расте по-бързо от дълга.

От данните, публикувани в сряда, става ясно още, че приходите към бюджета са спаднали с 2,8% през октомври за сметка на разходите, които са нараснали със 7,6%. Също така цифрите показват, че митническите налози са подпомогнали общите приходи с 7,8 млрд. – осезаем ръст спрямо 5,6 млрд. долара преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още