IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл: Трудовият пазар е основен проблем за икономиката на САЩ

САЩ изостават от повечето водещи промишлени страни по процентен дял на трудещите се в активна възраст от общата работна сила, смята гуверньорът на Фед

21:00 | 13.11.19 г.
<p>
	Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Слабият растеж на производителността на труда и липсата на сериозно участие на хората в трудоспособна възраст на трудовия пазар в САЩ са основните проблеми на американската икономика, заяви в изслушване пред Конгреса гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл, цитиран от CNBC. 

Пауъл отбеляза, че в момента САЩ изостават от повечето водещи промишлени страни по процентен дял на трудещите се в активна възраст от общата работна сила. Според управителя на централната банка на САЩ обнадеждаващ знак е, че този дял най-накрая започва да се повишава, но са нужни допълнителни действия.

По неговите думи "много неща" могат да бъдат направени за справяне с този проблем като например създаване на програми за финансиране и за квалификация.

Пауъл каза също, че нивото на безработицата, което бележи близо 50-годишен минимум, би могло да спадне още, без непременно да тласне нагоре инфлацията.

Гуверньорът на Фед очаква устойчив растеж на американската икономика, солидна заетост и инфлация близо до 2 процента, въпреки че забавянето на световната икономика и неяснотите около търговската война представляват трайна заплаха.

Пауъл изрази безпокойство за федералния дълг, който по думите му е на високо равнище и продължава да расте, което би могло в дългосрочен план да окаже натиск върху апетита на частните инвеститори и в крайна сметка върху растежа.

На 30 октомври Фед трето понижение на лихвите за три месеца, давайки гаранция срещу рисковете, тегнещи над най-голямата световна икономика.

Тогава Пауъл ясно даде сигнал, че институцията ще направи пауза, докато не е налице фундаментална промяна в прогнозите ѝ.

Пред Конгреса той повтори почти дума по дума термините, които използва на пресконференцията през октомври, за да аргументира понижението на лихвите.

В момента лихвите на Фед са в диапазона между 1,50 и 1,75 процента.

Развитите промишлени страни има за какво да завиждат на САЩ за икономическия растеж. През третото тримесечие той леко забави темп, но се задържа на равнище 1,9 на сто на годишна основа след 2% през второто тримесечие.

В изказването си Пауъл отбеляза, че установеното забавяне през есента се дължи отчасти на продължителната стачка на служителите в General Motors, но и на спад на инвестициите във връзка с неяснотите около търговската война, започната от президента Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още