fallback

Нобелов лауреат: САЩ трябва да повишат данъците, за да се преборят с бедността

Много американци сега са по-бедни от родителите им, твърди Абхиджит Бенерджи

17:28 | 07.12.19 г. 11

Носителят на Нобеловата награда за икономика за 2019 г. Абхиджит Бенерджи. Снимка: Ройтерс

САЩ трябва да увеличат значително данъците, ако искат да се преборят с бедността, заяви Абхиджит Бенерджи, носител на тазгодишната Нобелова награда за икономика, цитиран от Bloomberg.

Бенерджи, който е преподавател в Масачузетския технологичен институт, смята, че неправилното облагане с данъци в най-голямата икономика в света е оставило правителството без ликвидни средства, които са му нужди, за да помогне на най-бедните си граждани. Той спечели приза за икономически науки през 2019 г. заедно със съпругата си Естер Дуфло и преподавателя в Харвардския университет Майкъл Кремер.

„Ако наистина иска да се справи с бедността и гнева в САЩ, правителството ще трябва да разполага с повече ресурси. Данъците в страната са изключително ниски в сравнение със стандартите в ОИСР, а няма причина те да са на толкова ниско равнище“, казва Бенерджи в интервю в Стокхолм.

Последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за доходите показва, че общите приходи от данъци в САЩ за възлезли на 24,3% от брутния вътрешен продукт миналата година, едно от най-ниските равнища сред 36-те страни членки на организацията. Освен това понижаването на данъците, което влезе в сила миналата година, е намалило още повече данъчните приходи спрямо 26,8% през 2017 г.

Данъците са една от горещите теми в американската политика в момент, когато страната се насочва към президентски избори догодина. Кандидатката от Демократическата партия Елизабет Уорън основава предизборната си кампания на обещанието да принуди най-богатите американци да плащат повече. Тя и други американски политици твърдят, че понижаването на данъците, прокарано от администрацията на президента Доналд Тръмп, не е помогнало на средната класа.

Глобална бедност

Бенерджи твърди, че страхът от повишаване на данъците, който доминира в някои части от политически дебат в САЩ, е нерационален. „Не мисля, че ще настъпи бедствие, ако данъците бъдат увеличени. Мисля, че идеята за продължаващо намаляване на данъците за поддържане на растежа не е подкрепена от никакви данни. Мога да заявя доста уверено, че, да, данъците трябва да бъдат повишени“, категоричен е нобеловият лауреат.

Кралската шведска академия на науките обоснова решението си да присъди наградата на Бенерджи, Дуфло и Кремер с изследванията им, които са „подобрили значително способността ни да се борим с глобалната бедност“.

Бенерджи заяви, че САЩ трябва също така да помислят за въвеждането на повече мерки, за да  гарантират, че хората, които изгубят работните си места в резултат на глобализацията и технологичния напредък, ще останат на пазара на труда.

Много американци сега са по-бедни, отколкото родителите им и това е една от причините толкова много хора да са разтревожени, смята Бенерджи. „Американската мечта за траен напредък нагоре се препъна и спря. Това не може да е начин за създаване на разумна социална система“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още