fallback

Wall Street записа трета поредна седмица на спадове

Разпродажбите в технологичния сектор подложиха на натиск основните индекси отвъд океана и тази седмица

23:58 | 18.09.20 г. 6

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси завършиха със спад волатилна седмица, в която инвеститорите продължиха да отбягват акциите на големи технологични компании, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 244,56 пункта от стойността си и завършва седмицата на ниво от 27 657,42 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,12% до ниво от 3319,47 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 1,07% и достигна ниво от 10 793,28 пункта. S&P 500 стигна най-ниското си ниво за месеца, след като отбеляза исторически връх на 2 септември.

Основните индекси отвъд океана отбелязаха спад за трета поредна седмица, записвайки най-дългата си поредица от седмични понижения от миналата година насам. Dow регистрира лека загуба от началото на седмицата. S&P 500 загуби 0,7% от стойността си, а Nasdaq отбеляза спад от 0,6% за периода.

Книжата на Apple поевтиняха с над 3% в петък. Цената на акциите на Microsoft и Alphabet се понижи със съответно 1,2% и 2,4%. Netflix загуби 0,1% от стойността си, а книжата на Facebook поевтиняха с 0,9%.

„Наблюдаваме краткосрочно слабо представяне на тези акции, но също и силно представяне в дългосрочен план“, коментира Марк Травис, главен изпълнителен директор на Intrepid Capital. Според него обаче проблемите на технологичните компании ще са краткосрочни. Доста от компаниите, „генерират много пари и имат стабилни счетоводни баланси. Те също така са вездесъщи от гледна точка на употребата им от хората“, допълва Травис.

Големите технологични компании също записват седмични спадове. Facebook и Amazon са загубили над 5% тази седмица. Alphabet, Netflix, Apple и Microsoft също регистрират силен спад през същия период. За месеца книжата и на шестте компании са надолу с най-малко 10%. Apple конкретно е загубила 17,2% от стойността си през септември.

Движенията в петък се случват в момент, когато редица индивидуални акции, ETF-и и опции върху индекси се напът да изтекат. Това може да доведе до волатилна търговия, а големи инвеститори вероятно ще се откажат от тези позиции преди изтичането.

Напрежението между Китай и САЩ също подкопава пазарните нагласи, след като американското правителство съобщи, че ще блокира всички сваляния на TikTok и WeChat в страната в неделя. Цената на акциите на Oracle, която опитва да вземе миноритарен дял в компанията-майка на TikTok, ByteDance, намаля с 0,7%.

Републиканците и демократите продължават усилията да се разберат колко помощ да продължат да предоставят във втори пакет фискални стимули. Президентът Доналд Тръмп заяви в сряда, че харесва „по-големите числа“ и призова конгресмените от Републиканската партия да подкрепят по-големи стимули за преодоляване на последиците от коронавируса. Но републиканците са скептични към коментарите му.

„Има признаци за забавяне на икономическото възстановяване в САЩ и ръст на тематичните рискове“, казват анализатори в компанията MarketDesk Research. „Предвид всички рискове е най-добре да сме предпазливи през идните месеци“, допълват те.

В същото време пътят към ваксина за COVID-19, която е много важна за възстановяването на икономиката, остава неясен. Представители на здравните власти заявиха, че ваксините ще бъдат в ограничени количества тази година, а няма да се разпространяват широко през идните шест до девет месеца.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа достигна ниво от съответно 0,697% и 1,455%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, нарасна минимално с 0,01% до ниво от 92,98 пункта. Еврото поевтиня с 0,02% до 1,184 долара, а паундът загуби 0,40% от стойността си до 1,292 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,15% до 104,57 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се представиха смесено в петък, след като либийски командир заяви, че блокадата върху износа на петрола на страната ще бъде отменена за един месец, а спадът на американския фондов пазар също натежа върху фючърсите.

Но американският лек суров петрол WTI и международният бенчмарк Брент записаха седмичен ръст, след като Саудитска Арабия притисна съюзниците си за спазват квотите за добив, ураганът „Сали“ намали американския добив, а банките, включително Goldman Sachs прогнозираха дефицит на предлагането.

В петък фючърсите върху Брент поевтиняха с 55 цента до 42,75 долара за барел, но отбелязаха седмичен ръст от 7,4%. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 0,3% до 41,11 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 0,6% до 1962,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още