IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вертикалното земеделие ли е бъдещето?

То има потенциала да увеличи производството на плодове и зеленчуци без генно модифициране или култивиране на нови земи

17:00 | 17.10.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Умните градове в Китай и другаде вече прилагат тези системи. През следващите две до пет години те ще започнат да се появяват в градовете или дори в корпоративните централи по целия свят. Кампусът на Google в залива на Сан Франсиско бе един от демонстрационните проекти на Plenty, а сред първоначалните инвеститори в компанията бяха Ерик Шмид от Alphabet и Джеф Безос от Amazon.

Поддръжниците на технологията имат за цел да ограничат и в крайна сметка премахнат дългите вериги за доставки, особено тези, които включват въздушен транспорт. Но вертикалното земеделие има потенциала да отдалечи селскостопанския бизнес от настояща гореща точка на геополитически конфликт - мигрантският труд.

За много посеви индустриалният бизнес модел изисква големи количества относително нискоквалифицирана работна ръка. Тези работници обикновено се привличат от места извън вътрешното земеделско пространство, като това може да доведе до популисткa реакция във време на нарастващи дългове и свиващи се държавни бюджети. „Трудът е повече от половината ни разходи“, споделя Бьорн, добавяйки, че той е и „източник на напрежение“ в почти всяка държава. Вертикалните ферми, които обслужват местните райони и са механизирани, избягват този проблем.

Доколкото светът продължава да се деглобализира, регионализира или локализира, привлекателността на вертикалното земеделие касае колкото минимизирането на тези рискове, толкова и търговските и митническите войни. Вертикалните ферми биха могли да спестят енергия, да задоволят новите екологични стандарти и да изхранят нарастващото градско население в развиващите се икономики, което настоява за по-питателно продоволствие.

Няма съмнение, че е по-добре една страна да има собствени източници за производство на храни, отколкото да бъде изложена на риск от налагане на 30-процентово мито върху ягодите, например, като част от търговски конфликт. Вертикалните ферми също така предоставят на производителите начин да отговорят на търсенето от новите пазари. Два от най-големите пазари на ягоди на Driscoll’s са Хонконг и арабският свят. „Никога няма да можем да ги задоволим“, признава Бьорн.

Но една вертикална ферма е с неограничен капацитет при наличието на достатъчно вода и енергия. И както при повечето видове промишлено производство, секторът вече показва силни мултипликационни ефекти, които стимулират местните благосъстояние и иновации.

Plenty изобрети нови форми на oсветление, за да изгради своите ферми. Все още не ги продава на други компании, но би могла. Една трета от нейната работна сила са инженери - високоплатените служители, които харчат, стимулирайки ръста на заетостта. „Ние създаваме ферми, както Intel прави чипове“, шегува се Барнърд. И двете производства могат да бъдат по-локални в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Еми няма как, ей на - като го правят хоризонтално по складовете полицията ги хваща :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Най-големия страх на старшинката от запаса ing5rov е гeйoве от запада да нахлуят в къщурката му, да го нашишат, да направят снимки на акта, с които да го изнудват, след което да му откраднат пенсийката и кокошките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
пфуу ... аз за моми пиша , ти пак джендърстваш ... неспасяем си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Пак си си купил фабрика на 8 Септември... Бърта трактористката :)Талант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
хаха ... даже и ти ше "прифанеш " ... зависи кой *** си де ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
скъп кеф е хидропониката за държави като нашата и особено за пазар като нашият , населен масово с тънкана тарикати ... :))) ... с обикновенна оранжерия и знания се постигат целогодишно напълно прилични резултати ... е , ing5rov е виден земеделски производител , владее практики и технологични познания от широк спектър в текезесарската нАука . вероятно и той вади по няколко реколти от оранжерията си ... толкова е добър и уменията му се тачат в неговият край , че като дойде коледния панаир в тяхната околия , всяка мома иска да се хване на хорото до него , щото е на кадем и после момите прифащат лесно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Ммм и доматки с вкус на риба. А рибешкото ГМО даже не е добавено, за да издържат по-дълго или нещо смислено, а за да бъдат по-лъскави. Понеже вкусовите рецептори явно са се преместили в очите през последното десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
bertram
преди 3 години
и понеже вече им идва скъпо да ги карат по света - сега се изтарикатиха холандците и ходят масово да продават ноу-хау и техника по света. Иначе за 'пластмасовите' продукти си прав, но това се прави, за да могат да висят по складове и щендери в хипермаркетите със седмици без да се наложи да се изхвърлят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
холандските домати се отглеждат по този начин ... пластмаса дето не се разваля по два месеца на щанда ...да ви е сладко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bertram
преди 3 години
зеленчуци, дребни плодове може да се отглеждат така. Какви са хранителните им качества и до колко организма ни ще усети разликата тепърва ще става ясно, но е нужно време. Има обаче култури, които трудно или по-скоро ужасно скъпо е да се гледат в такива вертикални хидропонни градини - пщеница, овес, царевица, ориз + всякакви овошки.чистата земя и вода ще стават все по-скъп и недостъпен ресурс .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още