fallback

Байдън нарече метежниците от Капитолия "местни терористи"

Тръмп ясно показа презрението си към върховенството на закона, заяви избраният за президент на САЩ

22:39 | 07.01.21 г. 5

Снимка: Getty

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън нарече тълпата, която нахлу в Капитолия, докато Конгресът заседаваше, за да утвърди избирането му, група „местни терористи“, които щели да бъдат третирани много по-сурово, ако представляваха Black Lives Matter, предава Bloomberg.

„Никой не може да ме убеди, че ако това беше група от Black Lives Matter, протестираща вчера, нямаше да бъде третирана много, много различно от тълпата от гангстери, която нахлу в Капитолия. Всички знаем, че това е така и е недопустимо, напълно недопустимо“, каза Байдън, размахвайки пръст от трибуната в Уилмингтън, щата Делауър.

„Те бяха метежна тълпа. Местни терористи. Това е основното, много е просто. Щеше ми се да можех да кажа, че не сме го очаквали“, допълни Байдън.

Той говори на събитие в Уилмингтън, на което обяви номинацията си за правосъден министър на Мерик Гарланд, както и останалите си номинирани за ръководни позиции в министерството на правосъдието. Байдън отбеляза, че министерството ще остане независимо от Белия дом и обвини президента Доналд Тръмп, че е третирал министерството като собствена правна кантора.

Група привърженици на Тръмп нахлу в Капитолия в сряда, като забави обичайно рутинното утвърждаване на избора на Байдън, който Тръмп многократно и без доказателства нарече измамен. Той ги подтикна да се насочат към Капитолия, за да „насърчат“ членовете на Конгреса, които планираха да се противопоставят на утвърждаването.

Байдън нарече това “атака, буквално, срещу цитаделата на свободата“ и нападна Тръмп заради създаването на атмосфера, която позволявала това да се случи. „Това беше нападение срещу най-свещените американски начинания“, допълни той.

Изявлението на избрания за президент на САЩ се случва на фона на нарастващи призиви от представители и на двете партии за позоваване или на 25-та поправка в американската Конституцията за отстраняването на Тръмп от поста му, или за импийчмънт по-малко от две седмици преди встъпването в длъжност на Байдън.

Байдън отказа да коментира подобни възможни действия в началото на изказването си. Но обвързва Тръмп с действията на тълпата в сряда, като заяви: „Имаме президент, който показа ясно презрението си към върховенството на закона“.

„Нашият президент не е над закона. Правосъдието служи на хората, не защитава овластените. Поради това нито един президент не е цар“, каза Байдън.

Полицията във Вашингтон съобщи, че е арестувала 68 души в сряда вечер, предимно по обвинения в незаконно нахлуване или нарушаване на полицейски час. Полицията на Капитолия, която беше критикувана от конгресмените заради липсата на подготовка, обяви 14 ареста и съобщи, че прави преглед на реакцията си на инцидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още