IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Тръмп да загуби поста си и преди 20 януари?

Експертите посочват две възможности - нова процедура за импийчмънт или позоваване на 25-тата поправка на Конституцията

14:40 | 07.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Доналд Тръмп. Снимка: DPA</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: DPA

Джо Байдън е 46-ият президент на Съединените американски щати и ще положи клетва на 20 януари. Полагането на клетвата е залегнало в конституцията и следва формулировката на Джордж Вашингтон от 30 април 1789 г. На президентските избори Джо Байдън успя да осигури 306 от 538 електорски гласа. Неговият опонент Доналд Тръмп не иска да признае този резултат и говори за изборна измама.

Конгресът на САЩ се събра в сряда, за да потвърди официално резултатите от президентските избори - обикновено формалност в процедурата след изборите в САЩ. Въпреки това няколко републиканци от двете камари на Конгреса - Сенатът и Камарата на представителите - искаха да обжалват резултатите от няколко щата в САЩ.

Когато пред сградата на Капитолия ситуацията ескалира, срещите бяха прекъснати - и залите се разчистиха. В крайна сметка демонстриращите привърженици на Тръмп попаднаха в залата на Сената.

Междувременно изборът на Джо Байдън вече е потвърден от Конгреса. Сенатът отхвърли възраженията срещу изборните резултати в щата Аризона и призна победата на Джо Байдън там с 93 на шест гласа. След полунощ местно време Камарата на представителите отхвърли жалба срещу резултата в Пенсилвания. 

Половината от сенаторите, които първоначално подкрепиха обжалването на резултата в Аризона, в крайна сметка се оттеглиха. Насилието в Капитолия очевидно ги подтикна да предпочетат да защитават демокрацията. В Камарата на представителите обаче мнозинството от републиканците гласуваха за възражението. Благодарение на гласовете на демократите обаче и тук то бе отхвърлено

Призиви за подновяване на процедурата за импийчмънт

След като привържениците на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия, призивите за подновяване на процедурата за импийчмънт срещу напускащия Белия дом президент се увеличиха.

Конгресменът от демократите Илхан Омар обяви в Twitter в сряда, че вече подготвя документите за обвинителния акт. „Не можем да му позволим да остане на поста си, става въпрос за запазване на нашата република и трябва да изпълним клетвата си“. Нейната колежка Каролин Бурдо се присъедини към искането и иска да накара Тръмп да отговаря лично за нападението.

Конгресменът от Демократическата партия Аяна Пресли написа в Twitter: „Доналд Дж. Тръмп трябва незабавно да бъде обвинен от Камарата на представителите и отстранен от длъжността му от Сената на САЩ, когато Конгресът се събере да заседава отново“.

А конгресменът Тед Лиу призова вицепрезидента Майк Пенс да обяви Тръмп за неспособен да заема длъжността въз основа на 25-ата поправка на Конституцията. Републиканските сенатори също започнаха да се дистанцират от Доналд Тръмп.

Как може да бъде свален Тръмп?

Може ли Доналд Тръмп всъщност да загуби поста си на президент на САЩ преди 20 януари? Експертите посочват пред Ройтерс две възможности:

Импийчмънт: Тръмп трябваше да се изправи пред такъв процес още през декември 2019 г., когато демократите в Камарата на представителите официално го обвиниха в злоупотреба с власт и във възпрепятстване на разследванията им по аферата в Украйна. Републиканците обаче предотвратиха импийчмънта с мнозинството си в Сената през февруари 2020 г. Всъщност може да бъде иницииран нов импийчмънт, тъй като е необходимо само обикновено мнозинство от 435 гласа в Камарата на представителите. След това в Сената две трети от депутатите ще трябва да гласуват за действителното осъждане.

Според конституционния експерт Франк Бауман от университета в Мисури Тръмп вече може да бъде обвинен в опит да свали администрацията. Възможно е и по-общо обвинение като липса на лоялност към конституцията или нарушаване на клетвената длъжност. На теория целият процес може да приключи за един ден: „Може да се уреди обвинителен акт срещу него до утре до обяд и след това да се премине през ротондата на Капитолия до Сената и да се уреди процесът да започне утре следобед“, казва Боуман.

25-тата поправка на конституцията: тя е създадено през 1967 г. след убийството на президента Джон Ф. Кенеди. Всъщност се прилага в ситуации, в които президентът вече не може да упражнява длъжността си поради болест. Вицепрезидентът и по-голямата част от кабинета трябва официално да свидетелстват за това. Според Боуман регламентът очевидно е предназначен за заболявания, а прилагането към Тръмп е невъобразимо. Както и да е, вицепрезидентът Майк Пенс вероятно ще има резерви по отношение на тази стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
а дано , ама надали ... както пее графа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
абе той още има власт и се молете да не въведе военно положение, защото има законно право и тогава ше изпалат кожевата палка сички съдии и демократи, ANTIFA, фейсбоклуци Твитри и прочее парцалетини по простия факт че ще бъдат арестувани ..... така че сейте си мирно на гъзот ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 14
фиг.1
преди 3 години
Излишен труд според мен. Търпяли сме Тръмп цели 4 години, ще го изтърпим и още 13 дни. А след като падне от власт и си загуби имунитета, могат да го съдят колкото си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още