IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се стигна до балона в цената на акциите на GameStop?

Истинската причина за това рали е gamma squeeze на пазара за опции

22:39 | 29.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Първата причина за големия балон в цената на акциите на GameStop е т. нар. short squeeze - когато при рязко покачване на цената на акция възходящото движение продължи вследствие на затварянето на позиции от страна на продалите на късо, коментира пред Investor.bg Ивет Николова, анализатор в "София интернешънъл Секюритиз".

На моменти GameStop отбеляваше около 140% short interest (броят на акциите, които са продадени на късо, но все още не са покрити или закрити), което означава, че няма достатъчно налични акции, за да могат всички да покрият тези високорискови позиции. Трябва да отбележм, че при късите позиции, когато цената на акцията се покачва, се губят пари, при което трябва да се внесе допълнително обезпечение при брокера или да се затвори позицията. Затварянето на късите позиции става чрез купуване обратно на анкциите на GameStop, което повишава цената.

Но истинската причина за това рали е gamma squeeze (преходно увеличение на цената) на пазара за опции. Мащабът на краткосрочните опции помогна за този бичи ефект, тъй като дилърите, продаващи опции, трябва да купят акции на GameStop, за да върнат позицията си в неутрално положение (hedging). На пазара често се забелязват gamma squeeze, когато един хедж фонд преследва друг, като за такава операция са необходими милиарди долари.

Това, което направиха ползвателите на WallStreet Bets, е, че се обединиха и направиха изключително надценени пазарни залози, като принудиха маркетмейкърите (хора, които постоянно присъстват на финансовия пазар с намерението да търгуват за своя сметка, купувайки и продавайки финансови инструменти срещу собствения си капитал на цени, определени от тях - бел. ред.) да купуват обратно акции на GameStop, като колокото повече нараства цената на акцията, толкова повече маркетмейкъри трябва да купуват акции (gamma ramping). Това води до повишаване на цената.

Трети фактор бяха пасивните фондове. GameStop е част от Russel 2000. Тежестта на GameStop в индекса нарасна от около 0,02% преди няколко месеца до 0,5%, правейки я с най-голяма тежест в индекса. Това принуди пасивните фондове като BlackRock да купуват повече акции на GameStop.

Всичко това доведе до принудително купуване.

Какво се случи вчера? Принудителна продажба - сметките на търговците на дребно бяха затворени, тъй като брокерите  казаха, че не могат да се справят с експозицията, че е твърде рисковано и спредовете са твърде широки. Вчера най-активни бяха позициите на пут опции с фиксирана цена (strike price) между 1 долар и 0,5 цента. Според някои трейдъри, когато хедж фондовете затварят късите си позиции, вместо това те купуват дълги путове, защото нямат този недостатък, който има късата позиция - неограничена загуба.

Тези действия разпалиха гнева на общността WallStreetBets. Също така двама политици, Тед Круз и Александрия Окасио-Кортес, казаха, че това, което направи Robinhood, е подозрително и трябва да се разгледа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivet.Nickolova
преди 3 години
Мисля, че gamma squeeze приключи, short interest - 53.15% в понеделник. Все още има краткосрочни активни опции "извън парите", но предполагам, че ще изгорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Sharky's
преди 3 години
Тесла не е ли балон също? Или нашата селска борса, която има поне 5 компании с по-голям ръст... ама никой не ги коментира така... Reddit rules :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още