IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гледайте GameStop, спомнете си за AOL

Може ли тази нова версия на Occupy Wall Street с неопитността на ентусиазираните дребни инвеститори да предизвика нов борсов балон?

14:27 | 29.01.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Scott Eells/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Помните ли AOL? Интернет компанията достигна своя разцвет в началото на хилядолетието. Това беше наистина много отдавна. Но това, което се случи около America Online (AOL) през 1999 г., показва какво може да предстои за инвеститорите през следващите седмици или дори месеци: див купон на фондовия пазар, бум.

Това означава сам по себе си катастрофален бичи пазар, който се движи само от емоциите на нови, неопитни инвеститори и не отразява реалните икономически перспективи.

През 1999 г. продавачите на късо залагаха на спада на цените на акциите на AOL. Защото те са били, както в такива случаи почти винаги се оказва в ретроспекция, силно надценени. И все пак хедж фондовете загубиха тази битка. Управителят на хедж фонда Дейвид Айнхорн описа ефектите от това поражение с много категорични думи.

„В началото на 1999 г. пазарът осъзна, че най-добрите и най-ярките продавачи на късо на America Online грешат. Е, ако са сгрешили по отношение на America Online, те биха могли да сгрешат по отношение на всички други интернет акции", казва Айнхорн пред CNBC, добавяйки: „Нямаше значение, че само шепа от тях (листнатите интернет компании, б. ред.) имаха жизнеспособен, камо ли стабилен бизнес модел. Вярвам, че прекаленото самочувствие от срива на купувачите на късо на America Online беше основна причина за интернет балона".

Какво трябва да знаят инвеститорите за това: От средата на 1999 г. пазарните оценки на много компании се умножиха в рамките на няколко месеца поради значително увеличеното търсене. Крайната точка беше подем в края на 1999 г., когато например германският Dax успя да спечели още 40% в рамките на няколко месеца след една като цяло благоприятна за фондовия пазар година. След това обаче нещата поеха силно надолу.

Тази битка между инвеститорите на дребно и хедж фондовете отново бушува и днес. Било то дълго време с акциите на Tesla, или в момента с книжата на търговеца на видеоигри Gamestop. Всичко това вече достигна съвсем ново ниво на ескалация.

Нови, млади търговци сега се опитват да вкарат нерегулираните фондове в несъстоятелност, както се вижда от примера със спасяването за милиарди долари на Melvin Capital. Този хедж фонд беше заложил на падащи цени на GameStop, но младите акционери се противопоставиха и изтласкаха първите продавачи на късо от пазара.

Млади частни инвеститори, които залагат срещу хедж фондове на платформи като Reddit, разработиха своя собствена версия на Occupy Wall Street. Например чрез приложението Robinhood те доведоха цената на видео веригата за търговия на дребно GameStop до над 500 долара с съгласувани покупки. Преди това хедж фондовете бяха подбили цената на акциите до 2,57 долара чрез къси продажби.

Платформата за борсова търговия Robinhood, която е особено популярна сред начинаещите инвеститори, забрани в четвъртък търговията с акции на GameStop, AMC, Koos, Blackberry и Nokia. Последицата: срив на акциите. Експертите дават три възможни обяснения за тази странна версия на „Occupy Wall Street“:

1. Частните инвеститори имат достатъчно ликвидност и могат да влияят на пазарите чрез социални медии и евтини платформи – а това е промяна на властовите отношения.

2. Атаката изненада институционалните инвеститори, които имат значително повече капитал. Следователно това е
„краткосрочно явление“.

3. Ценовата война около GameStop е признак на опасен балон на фондовите пазари, причинен от уникалния поток от пари от централните банки.

Мохамед Ел-Ериан, главният съветник на Allianz, използва снимка от животинското царство в интервю за Handelblatt: „Това е феномен, при който не кучето размахва опашката, а опашката размахва кучето. Феномен, който ще има траен ефект върху пазарната структура."

Оттеглянето на хедж фондовете от търговията на късо с акции на GameStop обаче може да роди нова борсова лудост. Въпреки понякога съмнителната си репутация продавачите на късо са един вид „борсова полиция“, коректив на пазара. Те търсят надценени акции и залагат на падащи цени, ако търсенето им е успешно.

Но ако отсега нататък не бъдат идентифицирани повече надценени акции, този коректив ще бъде отменен. Не че това задължително е лошо. Но има възможност, както през 1999 г., младите да продължат да купуват своите любими акции, често без да обръщат внимание на каквито и да е било ключови параметри, за разлика от хедж фондовете. Със своите печалби те са ролевите модели за още повече новодошли на фондовия пазар.

Така че нека се радваме на следващите месеци на фондовия пазар. Но да не забравяме поговорката: когато купонът е в разгара си, напуснете го! Да разберат кога е време за излизане, е може би най-трудната задача за инвеститорите. А съвсем друг е въпросът за ограниченото мислене на Robinhood - платформата, която обеща да направи инвестирането достъпно за всички. И която си вкара автогол, забранявайки търговията с горещите акции на последните дни. Това не е "търговия за всеки" (Investing for Everyone - слоганът на платформата, бел. ред.), както обещава шефът на Robinhood Влад Тенев, уви! 

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
хахаха, а другите 13 компании и те ли продават игри, хахаха. добре им го начууукаха на безделниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Kavon
преди 3 години
Да, вярвам им! 100% това е истината, благодаря че ми отвори очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Мажоритаря
преди 3 години
На база предишни подобни събития... тия, които са скъсили без значение колко са големи винаги губят... и то много. Справка дотком балона. Аз лично очаквам въпреки всичко игралите на късо да кешират катастрофални загуби. Покрай тях разбира се ще има и дребни рибета купили на високото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 3 години
Иначе късите позиции срещу GameStop са, щото обяви, че се бори с последствията от COVID-19 и планира да затвори 450 физически магазина през тази година. На него очевидно обръщат внимание старите инвеститори като хедж фондове и залагат на късо. Новаците обаче - много от тях са геймъри и имат симпатия към компанията, а освен това не обичат големите от Wall Street.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 3 години
https://***.investor.bg/ad-hoc/502/a/robinhood-ne-sa-ni-prinujdavali-da-spirame-pokupkite-320936/ Я да видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
И други платформи забраниха търговията с геймстоп, просто робинхуд беше най-популярната и се застреляха в крака, защото планираха да се се пускат на борсата. Вчера за няколко часа направиха 1 рейтинг в гугълплей от над 300к гласа, което вероятно е рекорд и вече са пуснали съдебен иск срещу тях. Между другото един от основателите е българин. Геймстоп от години бе пред фалит, защото повечето игри днес се купуват онлайн, а всичко останало може да се поръча, без да ти се налага да излизаш от вас. Може би избраха компанията заради името, защото наистина спряха играта на някои от големите. Четох, че загубите им, до момента са 5млрд.. И не всички от участниците са малки, имаше един с 750к$, който в момента е направил над 30млн$ и още не ги продава. Едва ли има нужда от пари, предвид парите, които е вкарал, но не бих го нарекъл неопитен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
v_tin
преди 3 години
Ще извъртят някак нещата че малките инвестори да гризнат дървото. Прекалено много големци са навързани във фондовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Kavon
преди 3 години
"И която си вкара автогол, забранявайки търговията с горещите акции на последните дни."Та казвате, самата платформа ДОБРОВОЛНО е направила това или са дошли онези трибуквените и са ги "помолили" учтиво?Супер наивно изказване, честно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
v_tin
преди 3 години
катастрофален бичи пазар, който се движи само от емоциите на нови, неопитни инвеститори и не отразява реалните икономически перспективиТоест балон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Компанията може и да не е толкова лоша, но бих предположил с голяма вероятност, че тези борсови игрички ще я провалят. Тъй че вместо апетитен бизон ще има купчина мъpша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още