IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато дребните инвеститори хакнаха Wall Street

Частните трейдъри във форума Wall Street Bets обявиха война на инвестиционните специалисти

14:17 | 28.01.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Всъщност частните трейдъри във форума Wall Street Bets бяха в настроение за купон. Дни наред те нервират професионалистите от финансовия свят. Сряда също мина според техния вкус. „Никога не бих си помислил, че група аутисти милениъли (родените в периода от края на 70-те години до средата на 90-те - бел. ред.) ще хакне Wall Street“, написа щастлив потребител в онлайн платформата Reddit, чрез която се организират основно Wall Street Bets.

Дискусията за това как да продължат битката се разгорещява: „Задръжте GME (акциите на GameStop - бел. ред.) утре. Ако тенденцията продължи, ще отворим над 400 долара и трябва да издържите. Ще стигнем до над 1000 долара“, призовава друг, подкрепяйки убеждението си с главни букви и единадесет емотикона с ракети. „Nokia на луната“, пише друг потребител, цитиран от германския Handelsblatt.

Езикът във форума на трейдърите в интернет платформата Reddit напомня на дивите времена от ранните дни на търговията с криптовалути. Възвръщаемостта също. Малко значими иначе акции със слаб ценови потенциал изведнъж минават всякакви рекорди и предизвикват екзистенциални кризи за хедж фондовете, които са заложили на падащите цени.

Акциите на американския търговец на компютърни игри GameStop поскъпнаха в сряда със 135% до почти 350 долара за брой. В началото на годината книжата струваха малко под 18 долара. Кривите при кинооператора AMD (плюс 300 процента в сряда) и при производителя на слушалки Koss (плюс 480 процента) изглеждат също толкова стръмни.

Малко под три часа след приключването на търговията обаче имаше объркване за бъдещето на форума. Wall Street Bets не бе достъпен в Reddit повече от час. Според информация на Reddit във форума е имало толкова голям прилив, че модераторите вече не са могли да гарантират спазването на правилата. Един от организаторите обяви в Twitter, че в бъдеще потребителите ще бъдат допускани само с покана. Малко по-късно обаче операциите бяха нормализирани.

Към ранните часове на четвъртък форумът имаше 3,8 милиона потребители. Социалната мрежа Discord преди това беше забранила Wall Street Bets от своята платформа, тъй като въпреки няколко предупреждения е било разпространено „омразно и дискриминационно съдържание“, обяви Discord. Там обаче бяха организирани значително по-малко търговци, отколкото в Reddit. 

“Никога не съм изпитвала подобно нещо"

Oт дни професионалистите са объркани от силата на малките инвеститори и сега се подготвят за нови турбуленции. „Никога не съм виждала подобно нещо", казва Стефани Линк, която инвестира на Wall Street повече от 20 години и редовно споделя инвестиционната си стратегия пред CNCB. „Това е чист балон и е тревожно“, поясни Линк. „Стоя много настрана от това“.

За Питър Тучман, който работи в Нюйоркската фондова борса в продължение на 35 години и се нарича „Айнщайн от Уолстрийт“, последните няколко дни са „просто разочароващи“, признава той. По ирония на съдбата той току-що беше започнал майсторски клас за дребни инвеститори, в който обяснява как се прави технически анализ на акциите. Но „ирационалното изобилие“ от последните няколко дни е обърнало всичко с главата надолу.

За Тучман трейдърите от Reddit имат и политическо измерение. „Това е малко като щурма на Капитолия, само че по отношение на финансовите пазари", каза той. Търговците са си изградили собствено мнение за определени акции и биха искали да го налагат с всички сили.

И той не е единственият, който мисли така.

Младоците искат да си отмъстят на наложилите се финансови играчи

Рисковият капиталист Чамат Палихапития вярва, че младите търговци искат преди всичко да си отмъстят на утвърдени финансови играчи. „Те видяха по време на  финансовата криза, че Wall Street бе спасен, но никой не донесе пари на родителите им", каза милиардерът и бивш мениджър във Facebook пред CNBC в сряда. Той също е надушил бума на Gamestop и е  инвестирал почти 100 000 долара в началото на седмицата. А печалбата, половин милион долара, току-що е дарил.

Търговците на Reddit постоянно се противопоставят на „костюмарите“ и установения ред и атакуваха целенасочено хедж фондовете. Преди всичко Melvin Capital, който сега затвори всичките си позиции в Gamestop и трябваше да получи нов капитал от инвеститорите си за почти 3 млрд. долара. Според фонда обаче не може да става и въпрос за фалит.

Американската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) и правителството на Байдън също следят необичайно големите пазарни движения. SEC ще „наблюдава отблизо" ситуацията, каза комисията. Регулаторите трябваше обаче да направят точно разграничение.

„В много случаи за SEC ще бъде трудно да докаже явна манипулация на пазара“, казва Джеймс Ангел, професор по финанси в университета Джорджтаун във Вашингтон. Инвеститорите могат да споделят своите лични мнения за акциите в чат стаите. Незаконно е обаче участието в така наречените акции от типа Pump-and-Dump (изкуствено завишаване на цената на акции чрез неверни положителни изявления с цел да се продадат на по-висока цена - бел. ред.).

В сряда потребителите на Reddit многократно призоваха цената на някои акции да се насърчи. През последните няколко дни SEC вече беше сигнализирала, че следи отблизо форумите.

Същевременно председателят на Федералния резерв заобиколи няколко въпроса за единственото нещо, за което говорят всички на Wall Street: пазарните последици от звездния възход на GameStop Corp. Пауъл отказа да коментира каквито и да било отделни акции или еднодневен ход на пазара на акции, като заяви вместо това, че уязвимостите на финансовата стабилност като цяло са „умерени“. 

По-рано прессекретарят на Белия дом заяви, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и икономическият екип на администрацията на Джо Байдън наблюдават борсовата активност около GameStop и други силно търгувани на късо компании. Засега Пауъл не се присъединява към притесненията им. 

Междувременно борсовите търговци от Reddit се чувстват все по-силни в своята мисия. „Шоуто трябва да продължи“, пишат там. И: „Ние сме Gamestop. Цялата власт: на играчите“.  

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Не са всички, а вече съдят робинхуд. Другите едва ли ще посмеят, гледах, че до момента хеджфондовете са загубили 5млрд$ заради ***, дето скучаят в реддит. Даже имаше разни милиардери, които ревяха, че само се мъчили да си вадят хляба, а тия ги *****вали. От цялата работа 2-3 хедж фонда ще изгорят, няколко анонимника, които са осъзнавали, че ще си хвърлят парите ей така и робинхуд, които ако ги осъдят, ще се разделят с няколко милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 3 години
Първо стани мелеонерче. Има тотално неразбиране какво е хедж, не, не е игра на късо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Venislav
преди 3 години
Мисля, че не се разбира посланието. 90% от търгувалите не им пука дали е глътна вода :ДИ аз бутнах едни 30$ с ясното съзнание че 99% заминават, ама пък са и 30$. Може пък да стана милиардерче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Venislav
преди 3 години
Цената е надолу, защото всички трейдинг платформи за дребни играчи премахнаха ГМЕ от апповете си, или оставиха възможност само за продажбаФалшиви избориФалшиви медииСега и пазара се оказва фалшивПълен цирк са САЩ :Д:Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 3 години
Чудесно, ще има масови фалити на цаци сега :) Защото столовете са по-малко от участниците в тоя род игрички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
mathematician
преди 3 години
Кой ще пие студената вода?Явно е че тези дето са били накъсо са пили вода.Ама и тези дето са купили на 300 и нагоре бая студена вода и те ще изпият. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
alphaomega
преди 3 години
Всяко чудо за 3 дни..... Сега който има да кешира ще кешира и цената ще се върне на 15 долара. В момента вече е надолу към 275.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Между другото, са им баннали дискорд канала, след тая "каскада". Явно са настъпили някой голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Интересна история. Интересни времена ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Големите го правят от години, ред е на малките, да покажат, че и те го могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още