IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Фед няма да реагира на малки, временни ръстове на инфлацията

Предпочитаме макропруденциални инструменти за решаване на евентуални проблеми с финансовата стабилност, твърди председателят на Фед

22:39 | 27.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Борда на директорите на Фед Джером Пауъл е малко по-уверен за бъдещото развитие на икономиката, но въпреки това предупреди за някои рискове в редовната си пресконференция след оповестяването на монетарното решение.

„Не бива да се подценяват предизвикателствата на коронакризата, заяви председателят на Фед в сряда след срещата на централната банка във Вашингтон. Няколко събития обаче според него давали сигнал по-благоприятни икономически перспективи по-късно през годината.

Пауъл цитира по-специално перспективата за широко разпространени ваксини срещу коронавируса като една от причините да бъде уверен за икономиката. Ваксинациите биха позволили малко по-„нормален“ икономически живот. Освен това икономиката се оказва по-силна от очакваното по време на кризата. Това се дължи и на адаптивността на частните домакинства и компаниите, твърди Пауъл. А като допълнение на всичко това идвала и подкрепата от хлабавата парична политика.

„Предпочитаме макропруденциални инструменти за решаване на евентуални проблеми с финансовата стабилност. Бихме разчитали на макропруденциална, а не на парична политика като инструменти за справяне с проблемите на финансовата стабилност", поясни Пауъл, като добави, че „Фед ще бъде търпелив и няма да реагира, когато видим малък, временен скок на инфлацията."

Гуверньорът отчете, че инфлацията е средно под 2% от поне четвърт век, а според него „малко вероятно е това, което виждаме сега, да доведе до тревожна инфлация“.

„Ако възникне необходимост, ще имаме инструменти за справяне с високата инфлация, но не я очакваме“, поясни още централният банкер.

На пазара обаче изказванията му не се приеха никак добре, а още по време на пресконференцията индексът на сините Dow Jones се срина до дневното дъно от 30 292,15 пункта.

Същевременно председателят на Федералния резерв заобиколи няколко въпроса за единственото нещо, за което говори почти цялата Wall Street: пазарните последици от звездния възход на GameStop Corp. Пауъл отказа да коментира каквито и да било отделни акции или еднодневен ход на пазара на акции, като заяви вместо това, че уязвимостите на финансовата стабилност като цяло са „умерени“. 

По-рано прессекретарят на Белия дом заяви, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и икономическият екип на администрацията на Джо Байдън наблюдават борсовата активност около GameStop и други силно търгувани на късо компании. Засега Пауъл не се присъединява към притесненията им.

По-рано през деня, в съответствие с пазарните очаквания, Федералният комитет за отворения пазар, който определя паричната политика, запази основния си лихвен процент близо до нулата и не промени програмата за закупуване на активи, при която Фед купува облигации за най-малко 120 млрд. долара на месец. Основният лихвен процент остава на ултраниското ниво от 0,0 до 0,25 процента, както заяви централната банка тази сряда. Това все още е подходящо с оглед на ситуацията на пазара на труда и ниската инфлация, се казва в съобщението.

Решението на комитета бележи края на първото политическо заседание на Фед, откакто демократите поеха контрола над Сената в началото на януари - събитие, което беше широко разглеждано като положителен фактор за перспективите пред американската икономика през 2021 г., увеличвайки шансовете за отпускане на допълнителни фискални стимули.

Джером Пауъл започна своя 4-годишен мандат като председател на УС на Фед през февруари 2018 г. Неговият мандат като член на Управителния съвет ще приключи на 31 януари 2028 година. Той е роден във Вашингтон, завършва университета в Принстън с бакалавърска степен по политика през 1975 г., а през 1979 г. завършва право в университета в Джорджтаун. По време на мандата на президента Джордж Х. Буш той е като заместник-секретар и като държавен секретар в Министерството на финансите. Работи и като адвокат и инвестиционен банкер в Ню Йорк. Пауъл е съдружник в The Carlyle Group от 1997 до 2005 г.

Председателят на Федералния резерв има три главни роли: Определя паричната политика (лихвените проценти), наблюдава банковите регулации и е публичното лице на институцията.  В досегашната си служба във Фед Пауъл никога не е гласувал против, предпочитайки вместо това да прави възражения по време на дискусиите преди решенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Исках да напиша "пореден", а не "последен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Заглавието го разбирам така: Ако се осерем за последен път и пак пропуснем големите кризи - да знаете, че ви предупредихме, че сме некадърни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Пауъл: Фед няма да реагира на малки, временни ръстове на инфлацията Да ве Бойче, лудо печатане, ама малки подскоци!Може. Но без БУМММММММ ! няма да мине номера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Това е пътя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Тотално съсипване на малкия и среден бизнес включително и банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още