fallback

Байдън: Ако не се размърдаме, Китай ще изяде обяда ни

Американският президент подчерта колко голям е напредъкът на азиатската държава в областта на инфраструктурата

23:02 | 11.02.21 г. 6
Автор - снимка
Създател

Президентът Джо Байдън предупреди, че Китай агресивно изпреварва Съединените щати в областта на инфраструктурата, пише CNBC.

„Те инвестират много пари, инвестират милиарди долари и се занимават с редица въпроси, свързани с транспорта, околната среда и цял набор други неща“, коментира Байдън пред група сенатори, с които се срещна в Овалния кабинет.

„Те имат голяма, мащабна нова инициатива в областта на железопътния транспорт и вече имат жп линия, по която с лекота се пътува с 225 мили в час“, коментира той и добавя, че е разговарял с китайския държавен глава Си Дзинпин в продължение на два часа в сряда. „Ако не се раздвижим, те ще изядат обяда ни“, обяви Байдън след срещата с членовете на Комисията по околната среда и благоустройството.

„Трябва да действаме. И така, това, за което бих искал да говоря с тези хора, тъй като те са ключовата комисия, е как да започнем. Изложих какво мисля, че трябва да направим“, допълва той.

Телефонният разговор със Си и срещата със сенаторите са проведени в момент, в който новата американска администрация работи за справяне с нарушенията на правата на човека и подобряване на търговските отношения с втората по големина икономика в света.

Миналата седмица по време на обръщение в Държавния департамент Байдън каза, че ще работи по-тясно със съюзниците, за да се противопостави на Пекин.

„Ще се изправим срещу икономическите злоупотреби на Китай“, обяви Байдън, описвайки Пекин като „най-сериозния конкурент“ на Америка.

Напрежението между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света, нарасна по време на управлението на Тръмп. То ескалира в търговска война и в забраната на китайски технологични компании да правят бизнес в САЩ.

В интервю за CBS Байдън заяви, че администрацита му е готова за „изключителната конкуренция“ с Китай, но неговият подход ще е различен от този на предшественика му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още