fallback

М. О’Ханлън: Решението на Байдън за санкциите срещу "Северен поток 2" е объркващо

Президентската администрация трябва да обясни мотивите си, а не да ги замита под килима, коментира анализатор

15:28 | 22.05.21 г. 22

Решението на администрацията на Байдън да се откаже от санкциите срещу руската компания, която контролира изграждането на спорния газопровод „Северен поток 2“ между Русия и Германия, е с цел подобряване на отношенията между Вашингтон и Берлин.

Това коментира пред CNBC Майкъл О’Ханлън, старши сътрудник в института Брукингс.

„Смятам, че по същество това решение дава възможност на канцлера [Ангела] Меркел да измисли някаква стратегия, която според нея може да работи и може да накара Русия да се държи по-добре спрямо Украйна и други места ... Ако обаче това е стратегията, аз бих искал да чуя как се обяснява и защитава, а не просто да се замете под килима“, посочва О’Ханлън.

Газопроводът ще доставя природен газ от Русия до Германия и ще минава под Балтийско море. Критиците на проекта изразяват загриженост, че Русия може да използва тръбопровода, за да получи лост за по-голямо въздействие над европейските държави.

Републиканският сенатор Роб Портман разкритикува решението и коментира, че то „противоречи на националните ни интереси и в особено нестабилен период помага на Русия, като същевременно наранява Украйна и съюзниците ни в Европейския съюз“.

Демократът от Ню Хемпшир Джийн Шахин посочва, че „завършването на този газопровод представлява заплаха за интересите на САЩ в областта на сигурността и стабилността на нашите партньори в региона“.

Белият дом не е отговорил веднага на искането на CNBC за коментар.

О’Ханлън посочва, че е съгласен с мнението на критиците на проекта.

„Объркващо е защо бихте дали на Русия повече свобода, повече лостове, а също и способност да заобиколи крайна при транспортирането на газ в Европа“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още