IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен потвърди: САЩ се отказват от санкции за "Северен поток 2"

Целта е да бъдат запазени връзките с Европа, обясни американският държавен секретар. В Москва също виждат поле за подобряване на отношенията

10:11 | 20.05.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на Белия дом се отказва от санкциите срещу компанията, която стои зад газопровода "Северен поток 2" - Nord Stream 2 AG, и нейния изпълнителен директор Матиас Верних, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Този ход може да донесе много критики от страна на Конгреса, коментира Ройтерс.

Още преди ден американско издание публикува информация, че Джо Байдън ще допусне изграждането на газопровода, за да не се скара с Германия. Републиканците в Конгреса веднага реагираха и коментираха, че по този начин се дава предимство на Русия в Европа.

Блинкен представи късно снощи докладът за "Северен поток 2" пред Конгреса и обясни, че предвидените санкции няма да се налагат, защото това е въпрос от национален интерес за САЩ.

Ройтерс посочва, че в Белия дом търсят начин да възстановят отношенията на САЩ с Германия, разрушени по време на управлението на републиканецът Доналд Тръмп.

В Берлин вече определиха това решение като "конструктивна стъпка". За германския външен министър Хайко Маас тя дава възможност за допълнителни разговори с партньорите във Вашингтон. В Москва пък сигнализират, че това развитие на нещата може да се окаже първа крачка към нормализиране на отношенията със САЩ.

Действията на Байдън обаче срещат съпротива и сред съпартийците му. Според демократа Боб Менендез новият американски президент трябва да направи всичко възможно, което администрацията на Доналд Тръмп не успя, и да спре завинаги строителството на "Северен поток 2".

На този етап Държавният департамент е наложил санкции срещу собствениците на четири морски съда, които строят "Северен поток 2", включително и "Академик Черский" и "Фортуна". Те са двата основни кораба, които полагат тръбите по проекта по дъното на Балтийско море.

Газопроводът има силната подкрепа на Германия, но и много критици в Европа. Според Вашингтон пък той ще подкопае енергийната сигурност на Стария континент. За някои анализатори зад действията на САЩ обаче се крие желанието за увеличаване на продажбите на втечнен американски газ в европейските държави.

Засега руският тръбен газ е по-евтин от американския и това печели и позитиви в Берлин.
Вашингтон предупреждава още, че Москва може да използва "Северен поток 2", за да отслаби Европейския съюз и така да наруши евроатлантическата стабилност.

Към момента работата по газопровода е на финалната права и се очаква да приключи до лятото. 95% от дейностите по проекта вече са приключили, като остава да бъдат положени още няколко километра в датския участък на газопровода и да се довърши работата по инфраструктурата в Германия.

Заявката на Русия е, че до края на тази година газопроводът ще може да бъде въведен в експлоатация.
Преди няколко дни в Москва се заговори, че тръбите трябва да бъдат положени и работата финализирана преди изборите в Германия през септември. Мотивите са, че не е ясно кой ще наследи канцлера Ангела Меркел, която е голям защитник на газопровода.

И в Германия, и в Русия настояват, че "Северен поток 2" е икономически проект и сочат растящите нужди на европейската икономика от източници на енергия, особено на фона на затварянето на въглищните централи.
"Северен поток 2" е силно критикуван и в Украйна. В момента Киев заема важна роля при транзита на руския природен газ към Европа, която с новото съоръжение ще намалее съществено. С това намаляват и транзитните такси, които Киев получава от "Газпром".

Според новия изпълнителен директор на украинския газов оператор "Нафтогаз" Юрий Витренко  газопроводът е "е най-лошият и опасен геополитически проект".

В САЩ  се надяват, че разговорите между Вашингтон и Берлин за негативния ефект на газопровода няма да бъдат прекратени в крайна сметка, а с отказа си от санкции страната ще получи предимства при други важни преговори - като климатичните промени, пандемията от коронавируса, икономическото възстановяване и отношенията с Русия и Китай.

От Държавния департамент посочват още, че Германия сега ще има възможност да действа и по отношение на рисковете, които "Северен поток 2" носи за Украйна и европейската енергийна сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 2 години
Тя бензиноколонката от 15 години дель Аудита и БМВ-та в нижни новгород и калининград, а от 2 години дель и Мерцедеси.....https://***.banker.bg/sviat/read/mercedes-otkri-zavod-v-rusiia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
многодобре
преди 2 години
...бензиностанция с калпав персонал, казваш. Но дали е така? А дали производителите на "мерцедес"-си не си извоюваха правото на избор от кого да купуват газта. Щото и америка е бензиноколонка. И те търсят пазар за стоката си. И те искат да пласират газчица на германците, но явно стоката им е "кръщавана", пък и както си и личи, персонала работещ в тази бензиностанция е още по-калпав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Меркел каза че ще има СП и това е положението, САЩ трябва да не се самозабравят. Руската бензиностанция, както и много други ще имат привилегията да ни зареждат колите. Ние после ще им продаваме Мерцедеси и всякакви готини нещица които те нямат умствения капацитет сами да произжеждат. Дойче убер алес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
markov
преди 2 години
Ех че кеф ...виенето на сороспиите да почне сега !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
ооо импе , събуди ли се ... :))) ... дай идея за какво са изтъргували санкциите . само предположения ... реално не знаем какво точно са спазарили . твоят любимец нещо криминални разследвания вече ... ?! съдебни разправии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Да не забравиш - големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки. Погледни силата на сибир и турски, толкова рентабилен ще е и северен2. След това може да прегледаш Акую, Пакш и Белене. Само едно празно говорене, а в случай че се строи(като Акую) - пилелене на пари. Така е защото всичките тези проекти са политически а не икономически. Още няколко такива "победи" и русия няма да я има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Сега се правят на благородни и добри и конструктивни, но и слепите виждат истината: "Газпром", една частна руска компания, победи в директен сблъсък САЩ и ги унижи пред цял свят. Отстъпват, защото НЕ могат да спрат проекта !!! Вчера "Фортуна" избори 1300 метра и е на по малко от 2 км от немски води !!!САЩ отменят санкциите, защото на Газпром не им пука от тях. Козeшйата агитка тука сигурно се дpyса в момента с тежки успокоителни, или се налива със спирт, та не бълват по обичаят си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Правилната крачка във възстановяване на оста САЩ-Европа, на фона на засилващото се влияние на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
И какво стана сега, дядо Джо е агент на Кремъл?!? Веднага да се проверят връзките му с Путин и няма ли случайно руска следа в избирането му за президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още