fallback

Нов газов проект в Аляска може да свие обема на азиатските парникови емисии

Компанията AGDC планира изграждането на тръбопровод и съоръжение за втечняване на газ, които трябва да бъдат финансирани от договор с потенциалните клиенти

22:00 | 07.10.21 г. 16

Компанията Alaska Gasline Development Corp. (AGDC) обяви, че предложеният от нея проект за износ на втечнен природен газ (LNG) ще намали емисиите на парникови газове в Азия, като позволи на електроцентралите в региона да използват по-чисто гориво от доминиращите в сектора на енергетиката въглищата. 

AGDC публикува проучване, което заключава, че общите емисии на парникови газове от LNG от Аляска ще бъдат с 50% по-малко от изгарянето на въглища от китайските централи, намалявайки общите емисии на въглероден диоксид със 77 милиона тона годишно, съобщава Ройтерс.

Проучването, направено от експерти в областта на енергетиката и околната среда от EXP, SLR Consulting и ALG (Ashworth Leininger Group), също така показа, че газът от Аляска има по-малък интензитет на парникови газове в сравнение с други проекти за износ на LNG по бреговете на Мексиканския залив и Австралия.

„Когато погледнете ползите за околната среда, постигнати от завършването на нашия проект, това потвърждава нашата позиция“, изтъква Франк Ричардс, президент на AGDC.

Компанията разработва проекта за втечнен газ в Аляска за 38,7 млрд. долара, който включва съоръжение за втечняване на синьото гориво на полуостров Кенай и проектен тръбопровод с дължина от 807 мили (1299 километра), който ще транспортира газ.

AGDC извърши проучването, след като президентът на САЩ Джо Байдън нареди на Министерството на енергетиката да извърши анализ на жизнения цикъл на емисиите на парникови газове от проектите, които са били одобрени по време на бившия президент Доналд Тръмп.

Втечненият газ от Аляска, добиван от AGDC, е един от няколкото проекта за износ на газ в Северна Америка, които от години търсят клиенти за подписване на дългосрочни договори за доставка, с които се финансират самите проекти.

AGDC не планира да изгради тези съоръжения, а да съдейства на страни, които да направят това след сключване на договор.

Ричардс посочва, че AGDC вече се е договорила за изграждането на тръбопровода, като сега търси страна, която да реализира и проекта за завод за втечняване на газ.

За да подпомогне проекта, Конгресът на САЩ включи гаранции за заем на стойност 26 млрд. долара за проекта в Аляска в последния законопроект за стимулиране на американската инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още